Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem rettenti el a többséget a hitel, attól még költenek néhány napos kikapcsolódásokra - legalábbis ezt mutatják a Millward Brown TGI riportja alapján a Szallas.hu által feldolgozott statisztikai adatok. Eszerint a legkevésbé "visszafogó tényező" a diákhitel: akiknek van, azokra több mint kétszer jellemzőbb, hogy voltak üdülni, mint azok, akiknek nincsen diákhitele. Hasonló kép rajzolódik más téren eladósodott honfitársaink esetében is: közel kétszer annyira jellemző ugyanis az üdülés a személygépkocsi-hitellel, a lízinggel és a lakáshitellel rendelkezők, míg másfélszer az áruvásárlási hitellel rendelkezők körében, mint azoknál, akik nem adósodtak el.

Bár a devizahitelesek már visszafogottabbnak látszanak, köztük még így is 26 százalék azok aránya, akik üdültek, míg az ilyen konstrukcióval nem rendelkezők esetében 21 százalék. Egyedül a személyi hitel esetében nem tapasztalható lényegi különbség - jegyzi meg a Szallas.hu.

A hitelesek jobban elengedik magukat

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője szerint ez a "józan észnek némileg ellentmondó eredmény" vélhetően azzal magyarázható, hogy azok, akik nem vesznek fel hitelt, egyébként is jobban megfontolják, mire költik a pénzüket és hajlamosak a takarékosságra is. "Ezzel szemben például a 'karácsonyi LCD tévé hitelesek' üdüléssel kapcsolatban is jobban elengedik magukat, vagy azok, akik nagyobb összeget, például lakáshitelt törlesztenek, nem akarnak évtizedekig várni egy kis kikapcsolódásra" - tette hozzá.

Érdekesség ugyanakkor, hogy akik a felmérést megelőző 1 évben a hétvégét is jellemzően munkával töltötték, azokra másfélszer annyira jellemző, hogy voltak üdülni (30 százalék), mint azok esetében, akik inkább otthon pihentek vagy a ház körüli teendőket látták el (19 százalék). A hosszabb kikapcsolódás lehetőségével viszont az adatok alapján úgy tűnik, kevesen élnek: 12 hónap leforgása alatt csupán a válaszadók 17 százaléka töltötte így szabadidejét, s akik el is jutottak üdülni, azok is jellemzően (70 százalék) csupán egyetlen alkalommal.

És az európaiak?

Ami az európaiakat illeti, 2012-ben 10 európai állampolgárból hét utazott, és háromnegyedük tervezi, hogy ebben az évben is megy üdülni - legalábbis ez derült ki a hónap elején kiadott Eurobarometer felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy az európaiak hová utaztak az elmúlt évben és mik a 2013-as terveik. A felmérés szerint az európaiak pihenési terveit a gazdasági helyzet, a személyes tanácsok, korábbi tapasztalatok és a fizetett szállás minősége befolyásolják.

Az Eurobarometer felmérése szerint a válaszadók mindössze 42 százaléka tervezi, hogy egybefüggően 4-13 éjszakát töltsön el pihenéssel, 29 százalékuk tervez rövidebb (maximum 3 éjszakás), míg 20 százalékuk tervez 13 éjszakásnál hosszabb utazást. Ezzel szemben 16 százalék mondta, hogy nem tervez üdülést, és 10 százalék még nem döntött ilyen tervekről.

E felmérés szerint az európaiak 71 százaléka utazott el vagy pihenés vagy üzleti út céljából, a megkérdezett uniós állampolgárok közül pedig azok, akik legalább négy éjszakás pihenésre mentek el 2012-ben, 88 százalék az EU-n belül választott uticélt (vagy saját országán belül, vagy más uniós tagállamban pihent).

A legtöbbet utazók között az izlandiak (92 százalék), a norvégok (91 százalék) voltak tavaly. Ezzel szemben a legkevesebbet utazó európaiak között találjuk a magyarokat, akiknek az 56 százaléka töltött legalább egy éjszakát otthonától távol 2012-ben, de keveset utaztak a törökök (42 százalék), portugálok (52 százalék), litvánok (54 százalék) is.

Inkább országon belül maradnak

Az Eurobarometer felméréséből az is kiderült, hogy az uniós állampolgárok 41 százaléka a "fő szabadságát" saját országában szeretné eltölteni, míg 27 százalék tervezi, hogy egy másik tagállamba látogat. Az EU-n kívülre 18 százalék menne pihenni. Ezek a számok kissé alacsonyabbak a 2012-ben mérteknél: 2012-ben 47 százalék töltötte a "fő szabadságát" belföldön, 31 százalék utazott egy másik EU-tagállamba.

Az Eurobarometer felmérése szerint Spanyolország lesz idén is a legnépszerűbb célpont, ide a megkérdezettek 12 százaléka menne, ezt Olaszország 8, és Franciaország 7 százalékkal követi.

A gazdasági helyzet és az anyagiak közbeszólnak

Az Eurobarometer szerint a megkérdezetteknek a háromnegyede mondta, hogy tervez üdülést 2013-ra, de 34 százalék közölte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt változtatott a terveken. A megkérdezetteknek 41 százaléka mondta, hogy a gazdasági helyzet nem befolyásolta az idei üdülési terveit, és 18 százalék mondta, hogy nem tervez szabadságra menni.

Eurobarometer
Kép: Napi grafikonok

Az Eurobarometer felméréséből kiderült az is, hogy 2012-ben leginkább anyagi okok voltak a mögött, ha valaki nem ment szabadságra - ez 46 százalék volt -; 23 százalék viszont magán jellegű okokkal indokolta az üdülés meghiúsulását.