Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank igazgatója a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszékének konferenciáján arról is beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy bár a digitális pénz olcsóbb lenne, mint a mostani készpénzhasználat és a pénzforgalom biztonságát is garantálná, Magyarországon a pénzforgalom mintegy 80 százaléka még készpénzben történik.

Az elektronikus jegybankpénz elterjedését, felhasználhatóságát ma még akadályozza, hogy Magyarországon csak minden második kereskedőnél lehet elektronikus úton fizetni - jelezte.

A digitális jegybankpénz előnyei közé sorolta, hogy például a lakossági megtakarítások jelentős részének áttételével digitális pénzbe, az állampapírokhoz képest jóval olcsóbbá tenné a finanszírozást. A digitális jegybankpénz bevezetéséhez, kezeléséhez több megoldásban lehet gondolkodni. Az egyik ilyen elképzelés szerint a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a bankok által végzett szolgáltatást ki kellene építenie és meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelményeknek ( így például valós idejű tranzakció-kezelés, pénzmosás elleni védelem, vagy az ügyfélazonosítás), amelyeket ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak. Ez jelentős személyi állományt és infrastrukturális befektetéseket igényelne az adott központi banktól - mutatott rá Bartha Lajos.

A központosított pénzforgalmi számlavezetés a bankok közti konkurenciát, a közöttük meglevő innovációs versenyt is mérsékelné, ez azonban ellentétes lehet az ügyfelek érdekeivel - fűzte hozzá.

Ha az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának valamilyen lehetőségét azzal, hogy az ezt választó ügyfelek valamilyen eszközre transzformálhassák át a pénzüket, abban az esetben nem tudnák azonosítani a felhasználót, és így lényegében a készpénz szintjére vinné le a biztonságot.

Ezzel együtt a pénz tulajdonosának anonimitása megmaradna, de ha az elektronikus pénzt tároló eszközt elvesztené a tulajdonosa, nem lehetne újra visszaszerezni - hívta fel a figyelmet.