Budapesten és a Dunántúlon több éves késéssel, decemberben végre elindult a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő része, de kilenc megyét magában foglaló kelet-magyarországi régióban még mindig nem sikerült elindítani a programot. Ennek oka, hogy a közbeszerzést eleve késve írták ki, és még a késve kiírt közbeszerzés is eredménytelenül zárult - írja a Magyar Nemzet.

Ennek eredményeként Kelet-Magyarországon nem kapják meg a hajléktalanok az ételt, amit a programban megkapnának, és a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá az évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz.

Az RSZTOP egy 30 milliárd forintos uniós program, melynek keretében 2016 és 2020 között alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) kellene ellátni a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, valamint megoldani belőle a rendkívül alacsony jövedelemből élő idősek és hajléktalanok étkeztetését.

A Magyar Nemzet szerint az uniós program kétéves értékeléséről szóló cikke után megkereste a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), amely a helyzetet bagatellizálva azt állította, hogy decemberben elindították a programot.

A valóság azonban az, hogy az RSZTOP négy alprogramjából csak egyet, a hajléktalanok étkeztetését sikerült elkezdeni decemberben, és azt is csak az ország egyik felében. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a mélyszegénységben élő, kisgyermeket nevelő családok támogatása nemhogy országosan, de még a kiemelten rászoruló régiókban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében sem kezdődött meg, pedig az első körben csak az itt élő tízezer rászoruló gyermeket kellene ellátni. A gyerekek élelmiszercsomagjaira mág ugyan kiírták a közbeszerzést, de az még nem zárult le.

A hajléktalanok étkeztetésével kapcsolatban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére csupán annyit árult el a Magyar Nemzet szerint, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés csak részben volt eredményes. Ez azt jelenti, hogy miközben az unió négyezer fedél nélkül élő ember meleg ebédjét finanszírozná országszerte, jelenleg naponta csak háromezerötszáz adag ételt osztanak szét.

Lap szerint bár az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja azt, a valóságban a mai napig egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki, és idén télen már nem is fognak.

A lap tavaly év végén közérdekű-adatigényléssel fordult az illetékes tárcához, amelyben ezt a minisztérium is elismerte, sőt a több mint kétéves késedelmet azonban egyetlen mondattal sem próbálták megmagyarázni.

A Magyar Nemzet megkereste a a projekt lebonyolítóját, a Hajléktalanokért Közalapítványt, ahol azt mondták, hogy a kelet-magyarországi közbeszerzést várhatóan március közepén-végén írják ki újra, így 2017 végére már az ország keleti részén Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban élő hajléktalanok is kaphatnak majd enni az EU pénzén.