Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az E.ON gázüzletág visszavásárlása nemzetstratégiai érdek, a magyar emberek szociális és energiabiztonságát szolgálja, a sikeres tranzakciónak köszönhetően a kormánynak érdemi beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe, a közép- és hosszú távú gázárak alakulásába - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Átlátszó.hu szerdán írt arról, hogy akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az E.ON földgáz-nagykereskedő megvásárlása az államnak. A cikk szerint az E.ON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő dokumentumok - amelyek kiadására bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt - a legnagyobb kockázatként a földgáz-nagykereskedő take-or-pay kötelezettségét említik, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni - írta a portál.

Ezt mondja az NFM

Az NFM írásos válasza szerint az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. A korábbi felelőtlen gyakorlattal szemben a jelenlegi kormány a nemzeti vagyon gyarapítása és a magyar családok ellátásbiztonsága szempontjából stratégiai fontosságú vagyonelemek visszaszerzése mellett kötelezte el magát.

Közölték: az E.ON gázüzletágának visszavásárlása újabb eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megvédhesse. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni - hangsúlyozta az NFM.

Az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le - közölte a minisztérium.

A visszaszerzett vállalatok nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához - olvasható az NFM válaszában.

Ezt mondja az MSZP

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "lebukott", hiszen a napokban nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy "közel 600 milliárd forintot égetett el" az E.ON gáztározóinak megvásárlásával. Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezető-helyettese azt mondta, beigazolódott korábbi gyanújuk arról, hogy a miniszterelnök egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON vezetőivel, amely konkrét összegeket és ütemtervet tartalmazott, de a gáztározókra vonatkozó adatokat csak a vásárlás után ismerheti meg a kormány. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a kabinet a motorháztető felnyitása nélkül vett volna egy használt autót, amelyről a vásárlás után kiderül, nincs motorja.

Tóth Bertalan szerint beigazolódott az is, hogy a villamosművek a piaci árnál magasabban vásárolta meg az E.ON gáztározóit.

Az MSZP ezért annak kivizsgálását kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy az elmúlt évben mennyi pénzébe került az adófizetőknek az ügylet, továbbá tervez-e felelősségre vonást a villamosműveknél és a vagyonkezelőnél.
Emlékeztetett, az MSZP korábban büntetőfeljelentést is tett az ügyben, amelyet a rendőrség vizsgálat nélkül elutasított az azóta nyilvánosságra került, akkor még üzleti titokként kezelt adatokra hivatkozva. Tóth Bertalan tájékoztatása szerint most megvizsgálják, ismét feljelentést tegyenek-e az Együtt-PM-hez hasonlóan, valamint egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is tervezik és az Európai Bizottságot is tájákoztatni kívánják tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

Ezt meg a Fidesz

"Szemben a bukott baloldali kispártokkal, amelyek mindent, ami csak mozgatható volt, kiárusítottak, a Fidesz-kormány a nemzeti vagyon védelméért és visszaszerzéséért dolgozik" - így reagált a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MSZP frakcióvezető-helyetteségnek nyilatkozatára.

A Fidesz válaszközleményében azt írta: az E.ON földgázipari érdekeltségeinek visszavásárlása szociális- és energiabiztonságot garantál a magyar emberek számára. Garantálja a rezsicsökkentés biztonságát és olyan eszközt ad a kormány kezébe, amellyel végre beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe - fűzték hozzá.
"Magyarország többé nem áll kiszolgáltatottan és feltett kezekkel a lakosság gázellátását érintő ügyek előtt" - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték - közölték.