Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztése szerint egy úgynevezett alapszámlával tenné olcsóbbá a bankolást. A csomagot minden banknak be kellene vezetnie, és bárki igénybe vehetné attól függetlenül, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik - írta korábban a portfolio.hu.

Az ötlet azonban valójában a bankoknak lett volna jó, legalábbis az eredeti javaslathoz képest, a korábban belengetett készpénzfelvételes és átutalási kedvezmény ugyanis minden számlára vonatkozott volna, nem csak az alapszámlára. Ha az alapszámlát vezetik be az általános kedvezmény helyett, a bankok durván 30 milliárd forintos mínusszal megúszták volna az intézkedést - írja írta az Index. A portál információi szerint azonban a Fidesz vezetése hallani sem akar az alapszámla ötletéről, azt a bankok lobbijának tartják, maradnának az eredeti elképzelésnél, és mindenkire kiterjesztenék a havi kétszeres ingyen pénzfelvételt 150 ezer forintig. Ezen kívül 100 ezer forintig az összes átutalást ingyenessé tennék.

Múlt héten éles vita alakult ki Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és a Bankszövetség között az ingyenes pénzfelvételről. A bankok szerint ha a készpénz felé terelik az embereket, az a szürkegazdaságot erősíti, Rogán erre azt mondta, nem fogják hagyni, hogy "a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon."