Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új alkotmánnyal - már a fideszes alaptörvény-tervezet eredeti formája szerint is - Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökét várhatóan menesztik. A főbíró azért kerülhet lapátra, mert az új alaptörvény alapján a legfőbb bírósági szerv a Kúria lesz - míg ma ez a LB. Ha új szervezetként alakul meg, akkor új vezető is kell az élére - írta a Népszava.

Egy, az alaptörvény tervezetéhez benyújtott fideszes módosító javaslat szerint az általános nyugdíjkorhatárt elérő bírák nem dolgozhatnak tovább. A jelenlegi szabályok szerint a bírák legfeljebb 70 éves korukig maradhatnak, az általános korhatár viszont ma 62 év, ami 2014-től fokozatosan 65-re emelkedik. Ezzel előbb Lázár János Fidesz-frakcióvezető állt elő kapcsolódó módosító indítványként, de leszavazta az illetékes alkotmányügyi bizottság. Csakhogy a testület tegnapi ülésén Balsai István fideszes elnök bejelentette, hogy bizottsági módosítóként ismét be kívánja nyújtani a javaslatot. Balsai szerint "új szempontok merültek fel" az indítvánnyal kapcsolatban, ezért kell ismét beadni. A lap információi szerint ezek az új szempontok Orbán Viktor személyes közbeavatkozását takarják, a kormányfő ugyanis ragaszkodik Baka és a jelenlegi bírói vezetés távozásához.

Baka András azonnali elnöki értekezletet hívott össze, miután kiderült, hogy a javaslat bizottsági benyújtását 14 fideszes igen, 5 KDNP-s és jobbikos nem szavazat és két - fideszes és kereszténydemokrata - tartózkodás mellett támogatta a testület. A bírói szervezet függetlenségét jelentősen érintheti az alaptörvénybe iktatott passzus, az ugyanis már jövő januárban mintegy 200 bírát érintene. Az OIT számításai szerint ugyanis a több mint 3000 tagot számláló bírói kar 6-8 százaléka 62 év feletti, de ennél lényegesen többen állhatnak a korhatár közelében. Ráadásul a 200 bíró talán jelentéktelen aránynak tűnik, de többségük az ítélkezési gyakorlatot meghatározó, vezető pozícióban dolgozik, tehát a legnagyobb tapasztalattal rendelkező bírákról van szó. A bírói függetlenség elsősorban elmozdíthatatlanságukban nyilvánul meg, így a korhatárcsökkentés - a lap forrása szerint - egyértelműen Baka pozíciójának gyengítésére irányul, ha ugyanis a Kúria létrehozása nem vonja azonnal magával az új főbíró kinevezését, jövőre például az LB elnök-helyettesének és más tagjainak, több megyei elnöknek, tanácselnöknek, kollégiumvezetőnek és egyes Ítélőtáblák vezetőinek is távoznia kell.

Az Országgyűlés hétfőn fejezi be az alaptörvény részletes vitáját és szavaz a beérkezett módosítókról.