A pénzintézeteknek először 2014 első negyedévében kellene információt adniuk az ügyfeleknek arról, hogy mennyivel csökkentek törlesztőrészleteik - közölte Németh Szilárd, a párt munkacsoportját vezető országgyűlési képviselő. A fideszes politikus ezt a pénzügyi rezsicsökkentés részének nevezte. A részletszabályokat várhatóan a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza majd ki a bankokkal egyeztetve.

Azt is előírnák, hogy a bankoknak jövőre legalább egyszer minden devizahiteles ügyfelüknek levelet kell küldeniük arról, milyen lehetőségeik vannak az új árfolyamgáttal - közölte Németh Szilárd.

A Fidesz képviselője arról a törvényjavaslatáról is beszélt, amely szerint a lakószövetkezeti elnököknek, társasházkezelőknek kötelező lesz tájékoztatniuk a lakókat arról, hogy a közösen fizetett közszolgáltatásoknál mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel.

Indítványát azzal magyarázta, hogy Magyarországon nagyjából kétmillió ember lakótelepen él, így például társasházban, lakószövetkezeti otthonban vagy gazdasági társaság által fenntartott nyugdíjas-, illetve szociális otthonban, és az ilyen ingatlanokban élők nem minden esetben "érzékelték" a rezsicsökkentést. Ezért írták elő a tájékoztatási kötelezettséget.
Ráadásul a különböző tulajdonosi formák miatt ezeknél az ingatlanoknál nem is mindenhol érvényesült a rezsicsökkentés, az új szabályok azonban erre is lehetőséget adnak - tette hozzá.

Németh Szilárd szerint nem propaganda, hanem a lakótelepen élő családok érdekét szolgálja a közös képviselőknek előírt tájékoztatási kötelezettség. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján elérhetők lesznek és a rezsipontokon is be lehet majd szerezni a hirdetmények sablonjait.