A száz százalékos állami tulajdonban lévő "Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) célja, hogy a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson" - olvasható a két cég közös honlapján.

Ezzel szemben az Exim-csoport fideszes kifizetőhellyé vált az elmúlt években elég csak olyan "exportügyletekre" gondolni mint a TV2 cégének megvásárlása, amit Vajna András György (Andy Vajna) eximbankos hitelből finanszírozott. Ugyancsak az Exim hitelezi Garancsi István több projektjét, így a Kopaszi-gát megvásárlását, vagy a fővárosi Lánchíd tövében épülő hotel építését. Ezek az ügyek is jól rávilágítanak arra, hogy a kormány "foglyul ejtette" Eximbankot.

Ezt állítja - igaz más ügyeken és megközelítésen keresztül - az uniós statisztikai szervezet is. Az Eurostat állítása szerint az Exim-csoport működése szerves része az állam gazdálkodásnak, így a két állami cég adósságát be kell számítani az államadósságba. Az Eurostat szerint a KSH-nak az államháztartáson belül kellene sorolnia a bankot, mivel az nem tekinthető az államtól független, autonóm intézménynek, inkább úgynevezett "foglyul ejtett pénzügyi intézmény", amely gyakorlatilag az államháztartás része.

Nagyot dobna az adósságon - visszamenőleg

A magyar kormány és statisztikai szervei jelesül a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank vitatja az Eurostat álláspontját, e vita állásáról szeretett volna tájékozódni az MSZP-s Mesterházy Attila által vezette költségvetési bizottság az ügyben. A keddi bizottsági meghívó szerint ezért meghallgatták volna Matolcsy György MNB, és Vukovich Gabriella KSH elnököt, ám az ülés legelején a fideszes többség levetette a napirendről a meghallgatásokat - mondván még nem lefutott ügyről van szó.

Amennyiben az Eximbank ügyleteit az államháztartás részének kell tekinteni, az egy csapásra akár 572 milliárd forinttal dobhatja meg az államadósságot, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt évek adósságcsökkenésnek egy jelentős része eltűnik (Ha azonban ez megtörténne, vélhetően nem indítana meg heves piaci reakciókat).

A szakmai vita valószínűleg jelenleg is zajlik az MNB-KSH-Eurostat háromszögben - a bizottság ülésén erről is információt kaphattak volna a képviselők, csakúgy mint a várható megoldási javaslatról - ám a kormány ellenőrzésére hivatott parlamenti szakbizottság kormánypárti többsége lemondott erről a jogáról.