Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A stadion építési költsége 100-120 milliárd forintra becsülhető, a rendezés logisztikai feladatai további 30-40 milliárdot emésztenek fel, ezt meg tudjuk csinálni, nem borítja fel a költségvetést - jelentette ki Muszbek hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

A sportközgazdász kifejtette, a 13 rendező város más költségeket jelent, mintha Magyarország egymaga bonyolítaná le az Eb-t. Abban az esetben 7-8 stadionra lett volna szükség, amire az ország nem volt felkészülve, és ami negatív gazdasági hatásokkal járt volna. Magyarország korábban 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben pályázott kontinensviadal rendezésére, de most járt először sikerrel.

Muszbek szerint ha a magyar válogatott nélkül kerül sor a budapesti meccsekre, akkor összesen 250 ezer külföldi szurkoló tölthet itt 3-5 vendégéjszakát, ami 20-25 milliárd forintos állami bevételt eredményezhet.

Ha kijutunk az Eb-re, akkor ennek az összegnek a felével számolhatunk, de ezúttal nem elvárás a profit, sokkal fontosabb, hogy egy hónapig rólunk beszél a világ - tette hozzá a szakember.

Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága pénteken jelentette be, hogy Budapest egyike lesz a 13 rendező városnak a 2020-as Eb-n. A 2018-ra elkészülő Puskás Ferenc Stadion 68 156 férőhelyes lesz, a teljes beruházás várhatóan 107,3 milliárd forintból valósul meg.