Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormánynak ehhez kellő mozgástere van, a költségvetés jól áll. Érdekesebb az MNB hozzáállása, láthatóan nagyon ki akarják vezetni az nhp-t, pedig még a jegybanki hátszéllel sincs nettó hitelezés Magyarországon. Mi lenne anélkül? Nyilvánvalóan folytatódna a hitelundor/hitelösszehúzódás. Szóval kell valamiféle hitelélénkítés ÉS fiskális stimulus is, hogy legyen jövőre is növekedés, de azzal meg még jobban ráerősítünk az amúgy is ugrásra kész inflációra - fogalmazott blogján a szakember.

A következő két évben igen érdekes dilemmákkal szembesülnek a magyar gazdaságpolitikusok, a megoldásuk minden bizonnyal az infláció elengedése és a forint gyengítése (de legalábbis az erre irányuló próbálkozás) lesz - fogalmazott Zsiday.

A bérkonvergencia valószínűleg úgy valósul meg, hogy idehaza a következő években jelentős (éves 4-8 százalék) bérnövekedés lesz, miközben a forint nem nagyon gyengül vagy csak keveset (évi 1-2 százalék), így euróban a bérek emelkednek. Ez a céges profitokra rossz hatással lesz. Ha/amikor pedig mindezek után majd 2020 tájékán véget ér az EU-s pénzeső, akkor egy valódi, komoly sokk is jöhet. A jövő évi problémák inkább csak klasszikus ciklus közepi toporgást jelentenek majd ehhez képest. 2020 környékétől tényleg beköszönthet a stagfláció kora.