Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország nyolc városának 94 intézményében nyolc hónapon át több mint 21 ezer gyerek 26 tonna, azaz több mint 860 ezer darab tejes és gyümölcsleves italoskarton-dobozt gyűjtött össze az IKSZ programjában. E mennyiség szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén 160 darab felnőtt fa kivágását előzték meg a szorgalmas gyerekek.

Meggyőződésünk, hogy oktatással irányíthatjuk rá a gyerekek, rajtuk keresztül pedig szüleik figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés és a környezet védelmének fontosságára − nyilatkozta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

A szelektíven gyűjtött italoskarton-dobozokért cserébe az IKSZ minden a programban részt vevő iskolát és óvodát az összegyűjtött mennyiséggel arányosan jutalmazott. Kezdetben 15, később pedig 20 forintot is kaphattak az intézmények a kilogrammonként összegyűjtött dobozokért. Sőt az adott településen legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola díját az IKSZ megduplázta. Így Budapest X. kerületében például a Kincskereső Óvoda 11,5 ezer forint, Gyöngyösön a Felsővárosi Általános Iskola pedig 23,9 ezer forint díjban részesülhetett. Az országos összehasonlításban a miskolci Avastető Óvoda Leszih úti Tagóvodája ért el kiemelkedő eredményt, így az intézmény közel 1,5 tonna dobozért 56,3 ezer forintot kapott az IKSZ jóvoltából.

Magyarországon évente közel 400 millió darab italoskarton-doboz kerül forgalomba. Ennek a mennyiségnek csupán 17 százalékát gyűjtik vissza szelektíven, míg a fennmaradó összesen 332 millió doboz a hazai szeméttelepekre kerül. Ebből a mennyiségből közel egymillió doboz juthatott vissza a körforgásba az IKSZ most zárult akciójának eredményeként.