Az utóbbi években elsősorban tudományos körökben, de mind gyakrabban felvetődött az a javaslat, hogy a csökkenő gyerekszám miatt úgy biztosítsák a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerek finanszírozását, hogy összekapcsolják a gyermekvállalást és a nyugdíjjogosultságot. Erről legutóbb alig pár hete esett szón egy nemzetközi konferencián, amit Budapesten tartottak.

A konferencián is kiderült, hogy az európai felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek (amely az aktívak befizetéseit osztja újra a nyugdíjasok között) nem tudnak mit kezdeni a társadalom elöregedésével: az egyre kevesebb befizető nem fogja tudni eltartani az egyre több nyugdíjast, ami a nyugdíjak csökkenéséhez, a jogosultságok szigorításhoz, a korhatár emeléséhez vezet. A csökkenő születésszám eredménye, hogy egyre kevesebb gyereknek kell hasonló színvonalú nyugdíjat megtermelnie, ami komoly méltányossági problémát jelent. Ma már jobban boldogul az az ember, aki egyedülálló, ugyanis az egy főre jutó jövedelem jelentősen magasabb, így kisebb a személyes motiváltság a reprodukcióra, ez a változás pedig átalakítja a nyugdíjrendszereket - hangzott el a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség konferenciáján.

Elvileg bízhatunk abban, hogy a technológiai forradalom megoldja ezen kihívásokat - ez lenne a jobbik eset. Ha nem ez történik, akkor a munkaerő ára nőni fog, ami persze számos kérdést vet fel. A mai nyugdíjrendszerek nem kezelik a gyermekvállalás kérdését, nincs kellő ösztönözés a nyugdíj-előtakarékosságra, ezért egyéni ösztönzőkre van szükség. Ugyanakkor a vita még nem eldöntött és egy-két évtizedig nem is lesz az, ugyanis nem bizonyítható, hogy releváns mértékben megnövelné a születési rátát, ha a nevelt gyermekek számához kötnék a nyugdíjjogosultságot. Vannak olyan vélemények, hogy népesedési szempontból hasznosabb lehet a családi támogatások növelése.

Ezekre a kérdésekre adott most világos választ a kabinet. A kormánynak nem volt és most sincs olyan elképzelése, mely a nyugdíjjogosultságot a gyermekneveléshez kötné - szögezi le Korózs Lajos szocialista képviselő kérdésére adott válaszában Rétvári Bence, az emberi erőforrás tárca államtitkára. A konferencia kizárólagosan szakmai esemény volt, szakértői minőségükben jelenlévő résztvevőkkel - húzta alá. (A rendezvényt a Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság szervezte és a szakértői is az előadók között voltak.) Rétvári szerint a nyugdíjrendszer egyensúlyát a2010-2014 közötti kormányzati ciklusban sikerült megteremteni, s annak fenntarthatósága a következőévekben biztosított. Mindezzel az államtitkár részben megkerülte a választ, hisz a nyugdíjrendszer sajátosságaiból eredendően ilyen változásokat nem évek, hanem évtizedek alatt lehet bevezetni.