Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze, a támogatási kérelmeket december 31-ig lehetett benyújtani az energiahivatalhoz.

A 2428 beadott kérelemből több mint 1600 esetben hiánypótlásra szólította fel a kérelmezőt a MEKH, csaknem 800 esetben viszont azonnal kiadta a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozatokat. Május végén a benyújtott kérelmekből már csak 212 várt hiánypótlásra, 2200 esetben elkészült a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozat - közölte a hivatal.

Kiemelte: a kérelmek nagy részében 0,5 megawatt alatti napelemes erőmű támogatását igényelték, de jelentős a 0,5 megawatt feletti napelemes erőművek szerepe is; ez azt jelenti, hogy a következő egy évben jelentősen nőhet a naperőművek száma Magyarországon, így a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

A megújuló energiaforrásból előállított, kötelező átvételi támogatásban részesülő villamos energia erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 megawatt volt. Ha minden tervezett erőmű elkészül, akkor a hazai napelemes kapacitás - a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva - mintegy 2100 megawattra nőne 2018 végéig. Ez összességében meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét - jelezte a MEKH.

Ez is probléma

A közlemény szerint a napelemes erőművek ilyen mértékű növekedése nagy kihívás elé állítja a villamos elosztó hálózatot üzemeltető cégeket. Sok csatlakozási igényt kell elbírálni, majd kivitelezni, és felkészülni a naperőművek időjárásfüggő működése miatti kihívásokra, ezért a közeljövőben jelentős elosztóhálózati fejlesztéseket kell végezni.

A naperőművek üzemidejét a napsütéses órák száma befolyásolja. Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel lehet számolni, ami egy 0,5 megawattos naperőmű esetén 525-600 megawattóta éves előállított villamos energiát jelent erőművenként. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

A KÁT keretében a naperőművek összesen 10,5 GWh mennyiségű villamos energiát értékesítettek 2015-ben, ami 2014-hez képest 54,5 százalékos növekedés. A napelem-üzemeltetőknek 2015-ben 340 millió forintot fizettek ki, ebből a kötelező átvételi ár és a piaci átlagár közötti különbség miatti KÁT támogatás 210 millió forint volt.

Idén január 1-jétől a KÁT-ot a Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) váltotta fel - írta az MTI.