A háztartások hitelállományának 20,5 milliárdos csökkenésének legnagyobb részét - 20,3 milliárdnyit - a devizahitelek visszaesése okozta, ennek megfelelően a forinthitelek állománya csak 0,2 milliárd forinttal csökkent. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 23,7 milliárd forintos csökkenést mutatott az év hatodik hónapjában.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 17,1 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerinti több mint 40 milliárdos mérséklődés oka, hogy a forintbetéteknél 7,9 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 32,2 milliárd forintos nettó betétkivonás történt - írja az MNB.

A jegybanki adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 175,2 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 190,9 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 148,9 milliárd forinttal 3176,6 milliárd forintra csökkent, míg a devizahitelek állománya 42 milliárd forinttal esett vissza, így hó végén 3064 milliárd forint volt. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően - 0,1 milliárd forinttal csökkent, 58,7 milliárd forintra.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - a szezonálisan igazított adatok szerint 146,5 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 228,6 milliárd forinttal (5119,7 milliárd forintra) csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 55,7 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 172,8 milliárd forintos nettó betétkivonás volt. Ennek eredményeképpen ezen vállalatok forintbetét-állománya 3553,4 milliárd forint, devizabetéteinek állománya pedig 1566,4 milliárd forint volt.

A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 17,7 százalékát tette ki.