A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2014 júliusában megismételte januári adatfelvételét, melyet négy kelet-közép-európai országban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) végzett arra vonatkozóan, hogy milyennek érzik a megkérdezettek háztartásuk jelenlegi anyagi helyzetét, illetve véleményük szerint hogyan változik az a következő egy évben.

Kép: Napi.hu

Összességében elmondható, hogy januári és a júliusi adatfelvétel között a jelenlegi anyagi helyzet megítélésével kapcsolatban nincsenek nagyobb elmozdulások, az országok között azonban alapvető különbségek vannak. A júniusi és a júliusi adatfelvétel eredményeiből is az látszik, hogy nagyjából ugyanakkora arányban gondolják mind a négy országban úgy, hogy anyagi helyzetük se nem rossz, se nem jó, viszont Magyarországon Csehországhoz, Lengyelországhoz és Szlovákiához képest is jóval többen érzik rossznak (a lengyelországi arányhoz képest júliusban több mint háromszor annyian), és sokkal kevesebben érzik jónak helyzetüket. A januári adatokhoz képest Magyarországon szinte teljesen változatlan maradt az anyagi helyzet megítélése, ugyanakkor Szlovákiában nőtt azok aránya, akik azt jónak látják.

Kép: Napi.hu

A jövővel kapcsolatban a lengyel válaszadók vélekednek a legpozitívabban: a válaszadók alig tizede gondolja úgy, hogy egy év múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, ami a csehországi és magyarországi aránynak kevesebb mint a fele.

Csehországban a válaszadók nagyobb arányban várnak jobb anyagi helyzetet, mint ahogy azt januárban tették, de a változatlanságot sejtő válaszadók aránya is növekedett.

Ezzel ellentétben a magyarországi közvéleményre a változatlanságot és a negatív változást jósolók arányának növekedése jellemző, s jóval kisebb arányban várnak pozitív változást anyagi helyzetükkel kapcsolatban, mint januárban.