Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétvégén elsőként a Kisalföld.hu írt arról, hogy a Magyar Honvédség toborzásán kötelező a megjelenés. Ha megfelelnek, akkor szerződéses katonák lehetnek. Ha viszont nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat - írta a portál.

A HM erre reagálva kiemelte: a sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a Magyar Honvédség önkéntes professzionális haderővé alakult át. Ennek nyomán a honvédség "nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen". Több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik a Magyar Honvédség - tették hozzá. Közölték, a Magyar Honvédség nyit mindenki felé, aki önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot, s érdekli a katonai életpálya lehetősége.

A honvédség "hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot". Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap - hangsúlyozta a minisztérium.

Júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében zajlik toborzás. A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, valamint a szerződéses katonák kötelezettségeit, járandóságait ismertetik - írta a HM, kiemelve: a megjelenés és a szolgálat vállalása "nem kötelező, ez egy lehetőség".

Céljuk egyrészt a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás-biztosítása, emellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetése - olvasható a HM közleményében.