Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2011. november 2., szerda 19:13   Kiss Melinda

A kisbirtokosoknak kedvez a Földalap

Címkék: földalap
November második felétől indul élesben a Nemzeti Földalap új haszonbérleti pályázati időszaka.

Bár a pályázati felhívások már több megyében elérhetőek voltak, a pályázati kiírások helyi jegyző általi kifüggesztésével, november másodikától indul élesben a Nemzeti Földalap új haszonbérleti pályázati időszaka. Egyelőre 9 megyében indult meg a pályázati időszak - a gazdáknak 45 napjuk lesz a pályázatok beadására -, azonban a következő hónapokban folyamatos lesz az újabb és újabb felhívások megyék szerinti megjelenése: egyrészt a földalap haszonbérleti szerződéssel szeretné hasznosítani azt a 65 ezer hektárt, amelyet idén megbízási szerződések keretében műveltek az idén, másrészt sor kerül 7 ezer hektár, idén, és további 4 ezer hektár jövőre lejáró bérleti szerződés miatti újrahasznosítására is - közölte Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

Főszabály szerint 20 évre szóló haszonbérletre pályázhatnak majd az érdeklődők. A résztvevők őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók, fiatal gazdák, valamint polgárjogi társasági szerződést kötött, együttes ajánlattevő gazdatársulások, valamint 2011. június elseje előtt alapított gazdálkodó szervezetek lehetnek. A már birtokukban, illetve használatukban lévő termőföld - hozzászámítva a megpályázott haszonbérelt területet is - nem haladhatja meg az 1200 hektárt. Az újonnan kiírt pályázatoknál nem érvényesíthető a korábbi bérlők elő-haszonbérleti joga.

A részletes kiíráshoz a regisztrációs díj megfizetése után juthatnak hozzá az érdeklődők, akik ezzel titoktartási kötelezettséget is vállalnak. Ezt követően 60 nap alatt bírálja el a pályázatokat a földalapkezelő szervezet megyei kormánytisztviselőiből álló bíráló bizottság, a szerződéskötésre 30 napra áll rendelkezésre.

A meghirdetett, többnyire 30-50 hektáros birtoktestek pályázati felhívásaiban esetenként eltérő célokat határoznak meg, de mindegyiknél érvényes a birtokpolitikai irányelvek - mint a családi gazdaságok megerősítése, vagy a fiatal gazdák támogatása szem előtt tartása és az állattenyésztés ösztönzése. Utóbbi érdekében a pályázóknak vállalniuk kell, hogy két hektáronként egy nagy állategységnek - például egy szarvasmarha - megfelelő állatállomány tartását. Az állami földekre pályázóknak gazdálkodási tervet is mellékelniük kell, és az abban foglaltak, kedvező döntés esetén a haszonbérleti szerződés évente ellenőrizhető része lesz. A vállalások be nem tartása, például az állatállomány piaci okokból való csökkentése miatt pedig akár szerződést is bonthat majd a földalap. A szervezet ugyanakkor abban bízik, hogy ha a kistermelői állattartás fölfut majd, ezt a piaci szereplők is megfelelőképp reagálják majd le.

Újdonság, hogy nem árverseny lesz az elbírálásnál - a bérleti díj egységesen évi 1250 forint aranykoronánként -, hanem az egyes pályázati céloknak való minél jobb megfelelés lesz a döntő. Az elbírálásnál pluszpontot érhet az őshonos állatok tartására, illetve növények termesztésére tett vállalás, de a környezetkímélő gazdálkodás terve is. Úgy állítottuk össze a pályázatot, hogy külső segítség, pályázatírók igénybe vétele nélkül is részt vehetnek benne a gazdálkodók - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Nagy János, az NFA elnökhelyettese. Hiánypótlásra viszont nem lesz lehetőség, módosítani csak a pályázatbeadásra rendelkezésre álló 45 nap alatt lehet a beadott anyag visszavonásával, majd újbóli benyújtásával.

 

A földalap a napokban megkezdte a korábban megkötött haszonbérleti szerződések bérleti díjainak felülvizsgálatát is - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésre Sebestyén Róbert. Szavai szerint már valamennyi érintettnek kiküldték a hivatalos megkeresést azzal kapcsolatban, hogy hajlandó-e elfogadni a bérleti díj aranykoronánként 1250 forintra való emelését. Pozitív és elutasító válaszokat is kaptak már. Év végéig nagyjából 500 ezer hektár haszonbérletbe adott állami termőföld esetében kellene újratárgyalni a díjakat. Mivel az elmúlt időszakban valamennyi állami földterülettel kapcsolatos hasznosítási - bérleti és vagyonkezelői - szerződést áttekintettek az NFA-nál, így hamarosan elkezdődik ezek törvényben rögzített nyilvános adatainak közzététele is az NFA honlapján.
Hozzászólok
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés
Napi blog

Erste Group: Egyeztetünk a magyar kormánnyal

Az osztrák Erste Group és az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) szóvivője az MTI-nek hangsúlyozta:...

Így adósodik el az állam januártól

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 685 milliárd forint lesz, ám a lejáratok miatt összesen...

Ezért volt meglepő Orbán nagy bejelentése ...

Nemrég még úgy volt, hogy az államot nem terheli az 55 millió euróért frissen állami tulajdonba vett...

Jöhet az év meglepetése

Rövid időn belül már a harmadik nagy név közli azt, hogy a piacok tévednek, s a Fed mégsem kezdi meg...

 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .