Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A volt miniszterelnök a baloldali összefogás programjából kiemelte, hogy 250 ezer új piaci munkahelyet hoznának létre, európai uniós forrásból munkát vagy képzést biztosítanának minden 30 év alatti tartósan munkanélkülinek, valamint lehetővé tennék, hogy a mikrovállalkozások levonják nyereségadójukból a foglalkoztatáshoz kapcsolódó terheket. Mindezt azzal indokolta, hogy a külföldön és a közmunkában létrejött állásokat leszámítva ma 200 ezerrel kevesebb munkahely van Magyarországon, mint a 2008-as válság előtt.

Bajnai arról is beszélt, kiszámítható gazdaságpolitikával, az adószabályok évente egyszeri változtatását engedélyező adóalkotmány elfogadásával ösztönöznék a beruházásokat. A vállalkozásokat pedig azzal is támogatnák, hogy kisebb szabálytalanságok miatt bírságolás helyett először figyelmeztetnék őket.

Az Együtt-PM szövetség vezetője - aki kisvállalkozókkal beszélgetett, mielőtt felkereste a TradeFlex Kft. műszergyártó üzemét - újságíróknak hangsúlyozta: az Orbán-kormány sokat rontott a kisvállalkozások helyzetén, például akkor, amikor előírta, hogy a kft.-knek ötszázezerről hárommillió forintra kell emelniük a tőkéjüket, ez ugyanis összesen 400-500 milliárd forintos pénzigény.

Karácsony Gergely, az ellenzéki szövetség XVI. kerületi képviselőjelöltje arról beszélt: fideszes ellenfele, Szatmáry Kristóf a gazdasági minisztérium államtitkáraként, a Vállalkozók Pártjának elnökeként és a budapesti iparkamara vezetőjeként is képviselhetné a vállalkozók érdekeit, ám ehelyett "a kormány rossz gazdaságpolitikáját próbálja letolni a kisvállalkozások torkán". Kiemelte, hogy a cégek semmit sem kapnak a kötelező kamarai díj befizetéséért.

Bajnait a sajtótájékoztatón arról is megkérdezték, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint a baloldal vezetőinek el kell mondaniuk, mit és mióta tudnak a volt MSZP-elnökhelyettes eltitkolt százmillióiról. Bajnai úgy válaszolt: ez olyan ostobaság, mint ha Orbán Viktortól kérdeznék, tudott-e arról, hogy az akkor fideszes képviselő Balogh József "rendszeresen veri a feleségét".

"Nyilván Simon Gábor sem büszkélkedett azzal annak idején, amikor egy kormányban dolgoztam vele, hogy őneki eltitkolt százmilliói vannak osztrák bankszámlán" - mondta. Hozzátette: a Fidesz érdeke, hogy a Simon-ügyről szóljon a kampány, miközben a fideszes Simon Miklóst hat éve nem adja ki a parlament egy olyan ügyben, amelyben már minden társát elítélték.

Az Együtt-PM vezetője elmondta, ő is kíváncsi arra, honnan van Simon Gábor pénze, de a 2014-es választásnak nem Simonról, az őszödi beszédről vagy Zuschlag Jánosról kellene szólnia, az akkori kormány már megkapta a büntetést "azokért a hibákért, azokért az alakokért, akik akkor minősítették a kormányzást". A mostani kormányt viszont Paks, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vagyona és a Közgép "lenyúlásai" minősítik - fűzte hozzá.

Egy másik kérdésre Bajnai azt mondta, nincs olyan szándéka, hogy Brüsszelben, európai parlamenti képviselőként folytassa a politizálást, továbbra is arra készül, hogy az Együtt-PM tárgyalódelegációját vezesse az áprilisi választás után.

Szintén kérdésre közölte: a forint nem az ukrán válság miatt gyengül, hanem mert pénzügyi befektetők kockázatosnak tartják Magyarországot például az államadósság növekedése miatt.

Bajnai Gordon XVI. kerületi programjának folytatásaként elmegy az egészségközpontba és találkozik a Centenáriumi Iskola korábbi igazgatójával.