Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meggyőződésem, hogy hiányoznak a monetáris politika kamatcsökkentési lehetőségei - fogalmazott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Napi Gazdaság mai makrokonferenciáján. Az intézményi struktúrákkal kapcsolatos kérdéseket nem oldja meg az, hogy a központi költségvetésből vagy a helyiből finanszírozzák azt.

Ha a GDP-növekedés kisebb lesz a tervezett 0,5 százaléknál, az csökkenti a bevételeket, így a kiadási oldalon is igazítani kell, vagy a tartalékok felhasználásával, vagy további visszafogással. A 2012-es év stagnálásos állapotot jellemzi, és nagy kérdés, hogy ezt fel tudjuk-e használni a növekedés beindításához, vagy 2013 is további lecsúszást hoz.

Kovács előadásában gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, és azt mondta, hogy a különadók kivezetése miatt szükség van kreativitásra, innovációra - ezzel közvetve azt ismerte el, hogy a különadók nem voltak ilyenek - ráadásul az adók menedzselésének technikája és kommunikációja még a KT-ban is megütközést keltett, noha nekik fontos lett volna a költségvetés egyensúlyát biztosító minden lépés.

Az adórendszer egyszerűsítésére, beszedhetőségére, töredezettség csökkentésére kell törekedni - tette hozzá a KT-elnök. Fontos, hogy sor kerüljön az államháztartás tartalmi és nem igazgatási jellegű átalakítására, valamint arra, hogy a bevételi oldalt a forrásigényekhez igazítsák és ne álljon elő olyan helyzet, hogy ha szabályszerűen is, de olyan tételekből finanszírozza Magyarország a költségvetési hiányt, amellyel szemben az unió kritikát fogalmaz meg.

A fellendülés motorját a bizalom jelenti, ahhoz pedig kiszámíthatóság szükséges - zárta előadását Kovács Árpád.