A DK közleményében az előterjesztést úgy értékelte, "a Fidesz megelégelte, hogy a kormánypártra csak a rendőrségen és az ügyészségen nem vonatkoznak a törvények, a bíróságon néha még igen". A kabinet ezért saját bíróság létrehozását tervezi, ami garantálná, hogy soha többé ne derüljenek ki az olyan korrupciós ügyek, mint például az MNB-alapítványok Matolcsy-rokonokat milliárdossá tevő költései - írta Molnár Csaba ügyvezető alelnök.

Tordai Bence, a PM szóvivője szerint a kormány által tervezett közigazgatási bíróságnak az lesz a feladata, hogy "eltussolja a fideszes lopásokat, választási csalásokat". Eddig sok tisztességes bíró dolgozott és hozott a Fidesz számára kellemetlen ítéleteket, de ez a jövőben nem fordulhat elő, mert a törvényalkotás és a végrehajtás után az igazságszolgáltatást is sikerül a kormánypárt hatalma alá hajtani - tette hozzá Tordai.

A Liberálisok közleményükben a magyar jogállam felszámolásaként hivatkoztak a tervezett intézkedésre, és közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy "a kormány egy új bíróság felállításával szeretné megúszni a számonkérést azokban a botrányos ügyekben, amelyek joggal háborítják fel a magyar közvéleményt".

Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy a stratégiai kabinet elfogadta az Igazságügyi Minisztérium (IM) előterjesztését a közigazgatási perrendtartás bevezetéséről. A bírósági rendszer és a bíráskodás hatékonyságának további elősegítése érdekében, a közigazgatási bíráskodás felállításával kapcsolatban a stratégiai kabinet elfogadta az IM előterjesztését a közigazgatási perrendtartás bevezetéséről. Kezdeményezték egyúttal, hogy a kérdésben Trócsányi László igazságügyi miniszter vezetésével a következő napokban, hetekben kezdődjön egyeztetés a parlamenti pártokkal.