Az új filmes pályázati rendszer 2011 végén indult, 2013-ban pedig az első Filmalap által támogatott filmek gyártása. Figyelembe véve, hogy egy játékfilm átlagos elkészülési ideje az ötlettől a megvalósulásig legalább 2-3 év, a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. filmtámogatási tevékenységének eddigi statisztikája pozitívnak tekinthető: eddig hat filmet bemutattak be, 16 film van gyártásban vagy utómunka alatt, 10 előkészítésben van, további 52 film pedig fejlesztés alatt áll - válaszolta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére.

A honatya arra kérdezett rá, hogy Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős régi-új kormánybiztos által pontosan mely koncepciók és javaslatok készültek el. Ez ugyan nem derült ki a válalaszból, sok minden más azonban igen. Lázár ugyanis úgy fogalmazott,hogy álláspontja szerint ahogy egy filmproducer, úgy egy állami vezető tevékenységét elsősorban munkájának hatékonysága és az általa elért eredmények minősítik, ezért összefoglalta a kormánybiztos elmúlt hároméves tevékenységét.

Már csak múlt az MMKA

Eszerint 2012-ben megtörtént a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) felhalmozott adósságának konszolidációja, amelynek alapját a hitelező kereskedelmi bankokkal és a producerekkel kötött megállapodások alkották. A banki tartozások rendezése átlagosan 65 százalékon történt. Az MMKA megszüntetésének hosszú folyamata idén márciusban zárult, amikor a Fővárosi Törvényszék kimondta a közalapítvány megszüntetését.

Az MMKA korábbi vagyonába tartozó Mafilm és Magyar Filmlaboratórium 2013-ban beolvadt a Filmalapba, eredményességük azóta folyamatosan javul, és két éven belül - hosszú évek óta el őször - a két divízió üzleti tevékenysége várhatóan újra pozitív egyenleget mutat majd. A tavaly igen leromlott állapotban átvett két filmes infrastruktúra korszerűsítése és fejlesztése jelenleg is zajlik, megrendelés állományuk ennek megfelelően folyamatosan nő.

Nézők és díjak egyaránt vannak

Az elkészült és bemutatott produkciók közül két film nézőszáma is meghaladta a 100, illetve a 150 ezret, több másik pedig fontos fesztiváldíjakat is nyert. Ezek közül Lázár külön megemlítette a Nagy Füzetet, amely fődíjat nyert a Karlovy Vary filmfesztiválon és bejutott az Oscar-díjra jelölt legjobb kilenc külföldi film közé, a Fehér Istent, amely idén fődíjas lett a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában, a Szerelempatak című dokumentumfilmet, amely győzött az idei trieszti filmfesztiválon, valamint az Isteni műszakot, amely fődíjat kapott a portói filmfesztiválon.

A magyar mozifilmek nézettségének emelése, a magyar filmek promóciója céljából idén szeptemberben Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket címmel átfogó kampány indul. A mozikban, televíziókban és az elektronikus sajtóban futó kampány elsősorban azt a célt szolgálja, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét az új magyar filmekre, és arra, hogy a magyar mozik sikere elsősorban a magyar közönségen múlik. (Lázár viszont arra nem tért ki, hogy ősszel tényleg lesz-e újra Filmszemle.)

Adókedvezmény és egyszerűsítés is összejött

A kormánybiztos munkájának legutóbbi jelentős eredménye a közvetett filmtámogatás (adókedvezmény) mértékének húszról huszonöt százalékra emelése, amelyet az Európai Bizottság - több hónapos tárgyalási folyamatot követően - idén június 25-én hagyott jóvá. A bizottsági határozat alapján a rendszer 2019. december 31-ig biztosan működhet - írta a miniszter.

A filmforgatási célú közterület-használatra 2013-tól az egész országban egységes szabályozást vezetett be a filmtörvény. A filmgyártók a törvényben meghatározott díjak ellenében vehetik igénybe a közterületeket, az eljárást a kormányhivatalok bonyolítják. A filmgyártási adminisztrációt csökkentete a filmes statiszták eddigi bonyolult munkavállalási eljárásának egyszerűsítése, így az eddigi költséges és megbízhatatlan munkaerő-kölcsönzési közvetítők szerepe megszűnt, ma már a filmelőállítók gyors és egyszerű online bejelentés útján maguk bonyolítják a statiszták foglalkoztatásának bejelentését a NAV felé.

Már készülnek a kalózok ellen is

A filmes kalózkodás elleni intézkedésekre vonatkozó koncepció és az ehhez kapcsolódó jogszabály-módosítási javaslatok elkészítése folyamatban van, erről hamarosan képviselő úr is értesül. Ahogyan arról az új filmoktatási, képzési rendszerre vonatkozó javaslatról is, amelyen a kormánybiztos az emberi erőforrás miniszterével együttműködve jelenleg is dolgozik - fogalmazott Lázár.

Módosult július 15-től a Filmalap támogatási szabályzata, módosítással véglegesen megszűnt a filmgyártási támogatások felosztása alap- és többlettámogatásra. A szabályzat több ponton a pályázók számára az eddiginél kedvezőbb rendelkezéseket tartalmaz. Ezek közül a legfontosabb a bevétel-részesedési szabályok módosulása - adta hírül a Filmalap. A koproducerek és az egyéb, nem pénzbeli szolgáltatásokat nyújtó partnerek, alkotók a filmelőállítót illető 50 százalékból jogosultak részesedni, míg a tényleges pénzbeli támogatást nyújtó befektetők, akik részesedési jogosultság fejében szállnak be a film finanszírozásába, a Filmalappal és a producerrel azonos pozícióban, befektetésük arányában részesednek, ebben az esetben a Filmalap és a filmelőállító közötti 50-50 százalékos megosztás a fennmaradó hányadra korlátozódik. A Filmalap szerint filmtörvény ősszel várható módosítására tekintettel az új szabályzat már most megteremti annak lehetőségét, hogy a filmgyártás, műfaji besorolástól függetlenül akár 100 százalékban támogatható legyen.