A portál emlékeztet arra, hogy az új jegybanktörvényre azért van szükség, mert a januárban életbe lépő alaptörvény előírja, hogy az MNB-ről sarkalatos törvényben kell rendelkezni. Matolcsy György egy minapi levelébe el is ismerte, hogy jövő januártól új jegybanktörvény jön. Az MNB-ről szóló kétharmados törvényjavaslatot már tárgyalt a kormány és hamarosan a Parlament elé is kerül.

A portál információi szerint két ponton következhet be lényegi változás a jelenlegi szabályokhoz képest: növekedne az alelnökök száma és visszaállítanák a mostani elnök idején megszüntetett igazgatóságot.

Ezek szerint tehát a kormány a mostani kettőről háromra vagy négyre emeli az alelnökök számát. Király Júlia és Karvalits Ferenc jelenlegi alelnökök mandátuma 2013-ig szól, hasonlóan Simor Andráshoz. Ezzel a monetáris tanács is bővül, a hétfős tanácsban már jelenleg is többségben vannak a külső tagok, akiket a kormányoldal választott be az MT-be. Ezért a portál információi szerint a kormány célja most az, hogy jobban rálásson az MNB-ben folyó szakmai munkába.

"Az, hogy milyen témában kutasson, milyen elemzésekre fókuszáljon a stáb, azt alapvetően a két alelnök és az elnök határozza meg, ők tudják a legmélyebben, milyen állapotban van a bankrendszer, a bank operatív működését ez a három ember irányítja" - nyilatkozta az origo egyik forrása. "Kellemetlenkednek egy kicsit Simorral, de ezzel megroppantani, lemondásba hajszolni nem tudják" - vélte mindhárom forrásunk.