A jövő évi költségvetést december közepén akarja elfogadtatni a parlamenttel a kormány, ami azt jelenti, hogy nem számolnak az IMF-tárgyalások folytatásával vagy esetleg a megállapodással - írta a Népszabadság a mai kormányülés napirendi pontjait elemezve. Az Európai Bizottsággal (EB) folytatott vitával kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarország továbbra is hozzáférhet majd a kohéziós alapok forrásaihoz, de tavasszal sem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Utóbbinak politikai oka lehet: Brüsszel nem akarja elereszteni a pórázt, amivel az Orbán-kormányt kézben tartja.

Budapest igyekszik 2,7 százalékra leszorítani a 2013-as GDP arányos költségvetési hiányt, ami 60 milliárd forinttal jobb egyenleget feltételez, mint aminek alapján az EB kiszámolta a maga 2,9 százalékos becslését. A miniszterelnök ezért utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen olyan intézkedési javaslatokat, amelyekkel Brüsszel kalkulációja szerint is 2,7 százalék lehet a deficit. Készülhet tehát egy további - harmadik - Matolcsy-csomag is.

A kormány továbbra sem akarja kifizetni az önkormányzatoktól átvett teljes adósságot. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a hitelminősítők részlegesen fizetésképtelennek nyilvánítják a magyar államot, ezért kerülőutat keresnek. A megoldás az lehet, hogy a települések előbb megállapodnak hitelező bankjaikkal tartozásaik mérsékléséről - így nem a törlesztés egyoldalú megtagadásáról lenne szó, hanem a két fél megegyezésén alapulna az adósságcsökkentés -, és az állam csak ezt követően vállalná át a megmaradt adósságot. Ehhez persze a bankok engedékenységére is szükség lenne.