Hamarosan nem terheli jövedéki adó a nikotinmentes, elektromos cigarettákba való töltőfolyadékot. A kormány ugyanis támogatta a gazdasági bizottság ilyen irányú törvénymódosító javaslatát.

Az e-cigarettát január óta terheli jövedéki adó. Jelenleg a töltőfolyadék milliliterjén 55 forint a jövedéki teher, de április 1-től 65 forintra nő a sarc.

A döntés - illetve a kormányzati támogatás - szépséghibája, hogy a nikotinmentes töltőfolyadékok adóztatásával kapcsolatban Szávay István országgyűlési képviselő nemrég feltett egy kérdést a nemzetgazdasági miniszternek. Szávay szerint a nikotinmentes termékeknél indokolatlan az adó, ezért jövedéki szempontból érdemes lenne szétválasztani a két fajta töltőfolyadékot.

Erre válaszolt Tállai András, aki egyrészt azt írta, hogy mivel az e-cigaretták a hagyományos dohánygyártmányok helyettesítő termékei, nincs jelentősége annak, hogy a töltőfolyadékban van-e nikotin vagy sem.

Másrészt az adóztatással szemben fontos követelmény, hogy egyszerű, átlátható, a szabályok betartása könnyen ellenőrizhető legyen. Ennek megfelelően nem támogatható olyan szabályozás, ami bizonyos összetevők meglétének vizsgálatát írná elő

- írta Tállai.

Így felmerül a kérdés, hogy kinek van igaza a kérdésben.

Kérdésünket elküldtük a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.