A Kormányzati Információs Központ és a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint 2013. a költségvetési stabilitás és a növekedési fordulat éve volt.

A közleményben kifejtették, hogy a költségvetési fegyelemnek köszönhetően a tavalyi már a harmadik olyan év volt, amikor a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradt. Magyarország 2013 júniusában kiszabadult a túlzottdeficit-eljárás alól, augusztusban pedig idő előtt visszafizette az IMF-hitelt. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az ország gazdasági növekedési fordulatot hajtott végre, a gazdaság tartós növekedési pályára állt, az államadósság, valamint a családok és a munkavállalók terhei is csökkentek.
Emlékeztettek, hogy az Állami Számvevőszék jelentésében megállapította: a 2013. évi központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, a törvényjavaslatban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

A közleményben részletezték, hogy a kormány olyan rendelkezéseket hozott, amelyek elsősorban az állam működési kiadásait csökkentették. Az adórendszer átalakításával a családok és munkavállalók terhei csökkentek, továbbá a közterhek viseléséből már azok az ágazatok is kivették a részüket, amelyek korábban extraprofitot szereztek. Így több terület is többletforrást kaphatott - tették hozzá. 2013 januárjától elindult a rezsicsökkentés, szeptembertől elindult a pedagógus-béremelés, folytatódott az egészségügyi dolgozók béremelése és foglalkoztatást ösztönző adókedvezmények léptek életbe.

Költségvetési fegyelem szempontjából Magyarország az Európai Unió legjobban teljesítő országai közé került. Az államháztartás európai uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánya 2,2 százalék volt tavaly. A Visegrádi országok közül csak Csehország teljesített ennél jobban, Szlovákia és Lengyelország teljesítménye pedig elmaradt Magyarországétól - írták.

A tavalyi makrogazdasági folyamatok kedvezőbbek voltak a vártnál és jóval kedvezőbbek az EU átlagánál. A bruttó hazai össztermék a 2013-as költségvetés készítésekor feltételezett 0,9 százalékhoz képest gyorsabban, 1,1 százalékkal bővült. Az infláció is alacsonyabb volt a tervezettnél, átlagosan 1,7 százalékkal nőttek az árak 2013-ban. Az Európai Unió módszertana szerint számított adósságráta 79,8 százalékról 79,2 százalékra mérséklődött.

2013-ban tehát a költségvetés stabilitása mellett az államadósság csökkenése, a gazdasági növekedés megindulása és az árszínvonal stabilitása is sikeresen megvalósult - összegezték a közleményben.