A kormány elkötelezett abban, hogy a patikák tulajdoni szabályozása minél több patikus számára lehetővé tegye a tulajdonszerzést - reagált közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Európai Bizottság csütörtöki lépésére, amely szerint kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen a magyar patikaszabályozás ügyében.

Ezért hozta a kormány azt a szabályozást, hogy a közforgalmú gyógyszertárak működési feltételeként 2014. január 1-jétől 25 százalékot meghaladó, 2017. január 1-jétől pedig 50 százalékot meghaladó gyógyszerészi tulajdont kell biztosítani - írja közleményében az Emmi.

A Magyarország ellen indított uniós eljárás mögött ezúttal is nagy gyógyszertárláncok tulajdonosai állnak, melyek tekintetében külföldi érdekeltségek is kimutathatóak. A kormány álláspontja szerint a 2011 januárjától életbe lépett a gyógyszerész személyes szakmai felelősségvállalására, és többségi gyógyszerészi tulajdon biztosítására irányuló intézkedések összhangban vannak az uniós joggal és megegyeznek számos uniós ország szabályozásával.

Ráadásul az Európai Bíróság már korábban is elismerte, a gyógyszerészek többségi vagy akár kizárólagos (például Németország ahol a gyógyszerészi tulajdonosi arány 100 százalékos az Emmi szerint) tulajdona elfogadható eszköz a gyógyszertárak szakmaiságának biztosítása érdekében, és nem lehet kifogás az ellen sem, ha a gyógyszertári tulajdonrendezés azzal jár, hogy a jelenleg többségi tulajdonos nem szakmai befektetők - hatéves felkészülési időt követően - kisebbségi tulajdonossá válnak.

Ráadásul az intézkedés nem a külföldi befektetők ellen irányul, és hatását tekintve sem tekinthető irányukban diszkriminatívnak. A Bizottság által feltett kérdésekre a kormány hamarosan válaszol - írja az Emmi.