Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legújabb negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérése úgy találta, hogy az idei harmadik negyedévre a cégek átlagosan 1,5 százalékos létszámcsökkenéssel és 3,2 százalékos növekedéssel kalkulálnak, a kettő eredőjeként a dolgozók száma 1,7 százalékkal, 9,1 ezer fővel növekedhet. Ehhez hasonló az éves prognózis: a megkérdezett vállalkozások válaszai alapján a következő egy esztendőben 8,7 ezerrel nőhet a munkahelyek száma, ez 1,6 százalékos létszámbővülésnek felel meg. Az egy évvel ezelőtti felmérésben 1,4 százalékos növekedést jeleztek a munkáltatók. Az utóbbi adat azt is jelenti, hogy 2011 negyedik és 2012 első negyedévében a cégek jelenleg nem kalkulálnak a létszám emelésével.

A következő három hónapban az országos átlagot (1,7 százalék) meghaladó létszámbővítést az adminisztratív szolgáltatás (6,1 százalék), az egyéb szolgáltatás (5,0 százalék), a vendéglátás (4,9 százalék), az építőipar (3,5 százalék), a mezőgazdaság (3,4 százalék), a művészet és szabadidő (2,6 százalék), az információ és kommunikáció (2,2 százalék), a feldolgozóipar (1,8 százalék) és a kereskedelem (1,8 százalék) ágazatban működő munkáltatók várnak. A létszám csökkenése az oktatásban (-0,4 százalék) ágban várható, a feldolgozóiparon belül pedig a fémfeldolgozásban (-0,3 százalék).

A régiók közül a negyedév végéig mindenütt létszámnövekedés várható, a legnagyobb mértékű Észak-Alföldön (2,9 százalék), a legkisebb pedig Közép-Dunántúlon (0,5 százalék). A megyék közül csupán Veszprémben (-0,3 százalék) és Fejérben (-0,1 százalék) prognosztizálják a csökkenés, minden további megyében növekedés várható, a legnagyobb mértékű Szabolcs-Szatmár-Beregben (4,7 százalék), Zalában (3,8 százalék) és Békésben (3,4 százalék).

Cégméret alapján jól látszik a szezonális hatás: a mikrovállalkozások a dolgozók számának 10,7 százalékos várható bővülését jelezték, ez az érték a kisvállalkozásoknál 2,8 százalék, a közepes méretű cégeknél 1,6 százalék, míg a nagyvállalkozások 1,1 százalékkal kalkulálnak.

Az egyéves létszámkilátásokkal kapcsolatban a vállalkozások 55,3 százaléka stagnálással számol, 31,2 százalékuk növekedést jelez előre, 13,5 százalék pedig csökkenést prognosztizál. Egy évvel korábban is hasonlóak voltak az arányok, akkor 32,6 százalék számított létszámemelkedést, 14,3 százalék pedig csökkenést valószínűsített.

A következő 12 hónapra a negyedévesnél kisebb létszámemelkedésre számítanak mikrocégek (+9,0 százalék) és a kisvállalkozások (+2,3 százalék), míg a közepes méretűek (+1,7 százalék) és a nagyok (+1,2 százalék) egy hajszálnyival optimistábbak.