Tállai András kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett, és ezt az korábban elfogadott Alaptörvény határozta meg. "Ennek az egyik része, a törvényességi felügyelet bevezetése, mely január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával már működik, a másik nagyon fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben" - fogalmazott az államtitkár.

Tállai András emlékezetett arra, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalásairól szóló részt az önkormányzati törvény is tartalmazza, de egy másik sarkalatos törvényben, a gazdasági stabilitásról szóló törvényben szabályozzák. "Egy december 30-án megjelent kormányrendelet, ami a részleteket taglalja" - tette hozzá.

Tállai András szólt arról, hogy a kormány tematikus üléseket tart e héttől kezdődően, s információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört. Az államtitkár tervei szerint a tárca a kormányülésre szeretne bevinni egy jelentést, amely részletesen tartalmazza a legfontosabb feladatokat.

Az MTI kérdésére, hogy az elbocsátások miatt a kormányhivatalok miként tudnak megfelelni jelentősen megnövekedő feladataiknak, az államtitkár hangsúlyozta: a kormányhivatalok január elsejével két új feladatot kaptak, amelyekre időben felkészültek.

"Végezetül a törvénybe bekerült az, hogy a 100 millió forint alatti hitelfelvételeknél a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében nem kell engedélyeztetés, az egyéb települések vonatkozásában is csak a tíz millió forint fölötti hitelfelvételek esetében kell engedélyeztetés" - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez csökkenti a kormányhivatalok munkáját.