A Költségvetési Tanács (KT) nem nyilvános dokumentumként kapta meg a 2013-as büdzsé tervezetét véleményezésre - ezért ennek figyelembe vételével készült hatoldalas anyag, amit a KT két tagja Domokos László számvevőszéki valamint Simor András jegybankelnök mellett Kovács Árpád az Költségvetési Tanács elnöke közösen jegyez. A vélemény elkészítéshez az MNB szakértői mellett a KT felkért szakértők véleményére is támaszkodott.

A KT szerint a benyújtott tervezettel szemben - amiről hivatalosan egy sort sem kommunikált még a kormány - nem támaszthatóak olyan vélemények, amely a 2013-as büdzsé elvetését indokolnák. Ugyanakkor a makropályát már kockázatosnak tartja a KT, ezért még a pénteki benyújtás előtt a testület azt kéri a kormánytól, hogy a büdzséhez készítsen alternatív gazdasági forgatókönyvet.

Mint ismert a kormány az idei 0,1 százalékos GDP változás után, 2013-ra már egy százalékos növekedést feltételezett a konvergenciaprogramban - amely kormány utolsó hivatalos makrogazdasági előrejelzése. Igaz, Matolcsy György a CNN-nek adott interjújában, amiben arról beszélt, hogy "a válságnak vége", már 1,5 százalékos 2013-as növekedésről beszélt. Ugyanakkor a tanács véleményéből kiderül, hogy a kormány 1,6 százalékos növekedéssel számol 2013-ra - ez utóbbit tartja túlzónak a testület, főként annak tükrében, hogy a KT az idénre a GDP csökkenését várja.

Elérhető a hiánycél, de fékeznek az intézkedések

A KT értékelése szerint az idei zárolások után és a Széll Kálmán 2.0 terv végrehajtásával az idén elérhető a célul kitűzött 2,5 százalékos GDP arányos hiánycél. Ugyanakkor a terv egyes intézkedései fékezik a gazdaságot, vagyis rontják a 2013-as növekedési kilátásokat.

Az alacsonyabb növekedésre felkészülve a KT azt is javasolja a kormánynak, hogy képezzen a tervezetben javasoltnál nagyobb "országvédelmi alapot". A testület szerint a jövő évi büdzsé bevételi oldala még nem kellően megalapozott, hiszen a jövő évben érvényes adótörvényekkel még adós a kormány, a kiadási oldalon pedig örök veszély a felülről nyitott kiadások túllépése.

Nem megfelelő a tervezés

A jövő évi költségvetésben a bevételi oldalon a hangsúly a forgalmi adók, forgalmi típusú illetékek felé tolódik el. (Ilyen például a már elfogadott távközlési adó, illetve a parlament előtt fekvő sárgacsekk- és biztosítási adó is - bár az anyag egyiket sem nevesíti.) A testület véleménye szerint a bevételi oldal "jogszabályi kidolgozottsága színvonala, háttérszámítása egyenetlen, esetenként nem megfelelő", ezért annak teljesülése kockázatos.

A kiadási oldal a konvergencia programnak megfelelően további csökkentésekre épül - ami jelentősen kapcsolódik az önkormányzati rendszer finanszírozásának átalakításhoz. A tanács a büdzsé alacsony készültségi foka miatt nem tudta az egyes minisztériumi fejezetekkel külön-külön értékelni, így azt sem tudta megítélni, hogy a kiadások elegendőek-e a közfeladatok ellátáshoz.