Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország az EU részeként kitart Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, megszavazta az Oroszország elleni szankciókat, az ország magyar gazdaságban játszott szerepe miatt ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy minél hamarabb békés megoldás szülessen az orosz-ukrán konfliktusban - hangsúlyozta Szabó László.

Emlékeztetett, hogy Magyarország legfontosabb EU-n kívüli partnere a múlt évig Oroszország volt. A szankciók az államtitkár szerint dinamikusan fejlődő külkereskedelmi kapcsolatot vágtak ketté. A kétoldalú külkereskedelmi forgalom 14,3 százalékkal esett vissza 2014-ben, a kivitel 17,1 százalékkal (2,86 milliárd dollárral), a behozatal pedig 14 százalékkal (7,3 milliárd dollárral). Az idei első két hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest 52 százalékkal csökkent a kétoldalú külkereskedelmi forgalom, az import 57, az export 38 százalékkal.

Az államtitkár felhívta a figyelmet: mindenki a mezőgazdaság veszteségeiről beszél, holott a gépiparban, a gyógyszeriparban és az elekronikai iparban jóval nagyobb volt az esés, amit a szankciók mellett a rubel jelentős értékvesztése okozott. A mezőgazdaság egyébként tavaly a szankciók augusztusi bevezetésétől decemberig 85 millió dolláros exporttól esett el.

Az export részaránya a feldolgozott ipari termékek körében 42 százalék (elsősorban a vegyipar és gyógyszeripar érintett), a gépeknél 46, a mezőgazdaságban 10 százalék. A visszaesés a feldolgozott ipari termékeknél 32, a gépeknél és ipari termékeknél 10-15, a mezőgazdaságban pedig 10 százalékos volt - ismertette Szabó László.

Beszélt arról is, hogy a korlátozások és az orosz ellenlépések nagyon komoly kihívást jelentenek az EU-nak is. Úgy vélekedett, hosszú távon nem tartható fenn gazdaságilag ez a fajta szankciós rendszer.

Kiemelte: Magyarországnak komoly bilaterális kapcsolatrendszere van Oroszországgal, amihez ragaszkodni kell. "Sem Oroszország nélkül, sem Oroszország ellenében nem lehet semmit megcsinálni a mai világgazdaságban. Tehát tudomásul kell venni, hogy Oroszország egy olyan gazdasági és politikai nagyhatalom, ami megkerülhetetlen, és mi nem is szeretnénk megkerülni" - mondta.

Tóth Imre, az MKIK magyar-orosz tagozat tiszteletbeli elnöke a fórumon felidézte, hogy a magyar-orosz tagozat javaslatokat fogalmazott meg a miniszterelnöknek arról, hogyan lehetne a veszteségeket kompenzálni, a forgalmat növelni. Beszámolt arról is, hogy a múlt hónapban élénkült az orosz vállalkozások érdeklődése Magyarország iránt. Hangsúlyozta: a magyar vállalkozások már kétszer kivonultak az orosz piacról, nem szándékoznak ezt harmadszor is megtenni.

Szevasztyanov Igor, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének főtanácsosa egyebek mellett arról beszélt, ez egy nehéz időszak, a legsúlyosabb válság Oroszország és az EU kapcsolatában, ami megnehezíti a kapcsolatok fejlesztését. Oroszország a legnagyobb mértékben érdekelt abban, hogy békés úton rendeződjön a konfliktus - mondta. A főtanácsos szerint meg kell találni a lehetőséget arra, hogy ösztönözzék a kapcsolatot a két gazdasági integráció - az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió - között, és bekapcsolják azokat az országokat is, amelyk nem tagjai egyik szervezetnek sem.