Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzés megerősíti a már többször is ismertetett trendet, miszerint a nők gyakrabban, a férfiak ritkábban járnak orvoshoz. A nőknél a vérnyomás- vagy anyagcsere probléma a leggyakoribb, átlagos ellátásuk tavaly 107 ezer forintjába került az OEP-nek, a legtöbben azonban csak 30 ezer forintot vettek ki a rendszerből. Egyvalaki viszont 280 milliót - írja a portál (a ritka betegségek, enzimhiányos kórképek gyógyítása kerül ennyibe - a szerk.)

A cikk a tb kasszába való be és az abból való kifizetések aránytalanságait számba véve beszámol arról, hogy a körülbelül hatmillió keresőkorú magyar állampolgár közül csak 2,7 millióan fizetnek a minimálbérnél nagyobb összeg után járulékot. A kifizetésekben viszont százmilliós az aránytalanság.

Tavaly 1369 milliárd forint költött az OEP természetbeni kiadásokra, azaz többek között háziorvosi ellátásra, járó- és fekvőbeteg szakellátásra, betegszállításra, fogászatra, vagy gyógyszerek ártámogatására, s a nyilvántartásban 10,1 millióan szerepeltek, akik jogosultak voltak ellátásra. Közülük a legtöbben - hatmillióan - végigjárták az általános betegutat, azaz elmentek a házorvosukhoz, aki beutalta őket egy szakellátásra, ahol végül felírtak számukra egy receptet, 1,1 millió magyar tavaly egyáltalán nem járt orvosnál, sőt, semmilyen ellátást nem vett igénybe, azaz vényköteles gyógyszert sem váltott ki.

Rögtön szakellátásba jelentkezett 780 ezer magyar, nyolcvanezer olyan ember is volt, akik sem háziorvosnál, sem pedig szakellátásban nem jártak, mégis kaptak receptet, amit valószínűleg az egyik rokonuk vagy a magánorvosuk írt fel.

Az egy főre jutó átlagos kiadások az életkorral jellemzően változnak, idősebbeknél a költés az átlagos igénybevételnek körülbelül a háromszorosa.

Területi alapon a déli és keleti határok mentén, illetve az egyetemi városok környéken fordulnak a magyarok a legtöbbször orvoshoz.

A legtöbb pénzt a fekvőbeteg szakellátás és a gyógyszerek ártámogatása viszi el, együtt több mint a kiadások kétharmadát teszik ki.

További részletek itt.