A Napi Gazdaság csütörtöki cikke

December végén közel 5 milliárd dollár értékben tartott magyar állampapírokat portfóliójában a Franklin Templeton − derül ki az alapkezelő által közzétett legfrissebb adatokból. Ezzel a társaság minden bizonnyal továbbra is Magyarország legnagyobb hitelezőjének számít, az év végi árfolyamon számolva ugyanis az 1200 milliárd forint összértékű csomag a forintban denominált külföldi kézben lévő állampapír-állományunknak több mint 30 százalékát jelentette. A 2010-ben a Morningstar által az év alapkezelőjének választott Michael Hasenstab ezek szerint a sorozatos leminősítések ellenére nemcsak hogy kitartott a magyar kötvények mellett, hanem még pár millió dollár értékben vásárolt is, az általa menedzselt három legnagyobb alap portfóliójában ugyanis szeptember végén a decemberinél valamivel kevesebb papírt tartott még.

A 21 milliárdos Global Total Return alap 7,5 százaléka, azaz 1,62 milliárd dollár magyar kötvényekben fialt december végén, márpedig ennél nagyobb súllyal csak Korea és az USA szerepelt a portfólióban. A legtöbb magyar papírt Global Bund Fundban tartotta a Templeton − 2,9 milliárd dollárnyit, azaz év végi árfolyamon számolva 726 milliárd forintnyit. A Templeton ráadásul elsősorban hosszú lejáratú magyar kötvényeket tartott, a pénz legnagyobb része tízévesekben fialt. Abban, hogy az alapkezelő kitartott hazánk mellett, két tényező játszhat fontos szerepet: egyrészt a kamatszint csábítóan magas, másrészt portfóliójának leépítése − méreténél fogva − mindenképp problémás lenne, azzal feltétlenül várnia kell, amíg javul a tőkepiaci hangulat.

Problémát az jelentene a magyar kötvénypiac szempontjából, ha a feltörekvő piacok megítélése látványosan romlana, s az alapok jegyeit elkezdenék értékesíteni a többségében lakossági befektetők. A Templetonnak ugyanis ez esetben kevés választása lenne, csökkentenie kéne pozíciói méretét, hogy az így befolyt pénzből fizesse ki tulajdonosait. Szerencsére jelenleg nem ez irányba mutatnak a folyamatok. Az EPFR Global kimutatása szerint a feltörekvő piaci alapok 2006 óta nem tapasztaltak akkora tőkebeáramlást, mint az idei első hónapban, a globális kötvényalapok egyetlen hét alatt több mint 7 milliárd dollárral híztak.