A Bank of America-Merrill Lynch felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság növekedése. A ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést az idei évre várt ütemhez képest.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői főleg az export és a beruházások növekedési lendületének lanyhulásától tartanak az ukrajnai válság miatt. Előrejelzésük szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyarországi infláció a jelenlegi alapeseti várakozásokkal ellentétben esetleg 2015 végéig sem éri el az MNB 3 százalékos célját, csak 2016-ban.

A magyar gazdaság lendületének lassulásával más nagy londoni házak is számolnak, szintén külső okok miatt.

A JP Morgan közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol Magyarországon. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a "külső ellenszél" azonban ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

A Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az ukrajnai fejlemények lehetséges járványhatásáról összeállított tanulmányukban hangsúlyozták: a közép-európai EU-gazdaságok oroszországi kapcsolatai jelentősek, de nem annyira, amennyire a közvélekedés tartja; az euróövezet messze fontosabb exportpiacuk, mint Oroszország. A ház előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A Capital Economics várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői keddi prognózisukban kitérnek a devizaalapú hitelek ügyében tervezett intézkedésekre is, hangoztatva azt a véleményüket, hogy a lakossági devizaadósság-teher enyhítését célzó lépések elősegíthetik a magyar gazdaság sérülékenységének csökkenését. A ház szerint ennek egyik tényezője az, hogy a következő egy évben várhatóan csökkenésnek indul a nem teljesítő kinnlevőség-hányad, mindenekelőtt a lakossági hitelállomány esetében, tekintettel arra, hogy a háztartások egy része a folyamatban lévő jogi viták miatt leállt devizaalapú kötelezettségeinek törlesztésével.