Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: Oroszország már jelezte az Európai Unió ágazati szervezeteinek, hogy megkülönböztetett figyelemmel kíséri, hogy az EU más országain keresztül se kerüljön Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs az orosz piacra augusztus elsejét követően.

Az orosz tájékoztatásra azt követően került sor, hogy Oroszország megtiltotta a Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs bevitelét az országba augusztus 1-jével. Amennyiben az unió más országain keresztül mégis érkezne lengyelországi zöldség és gyümölcs Oroszországba, úgy az adott országból is megtiltja a zöldség-gyümölcs bevitelt - jelezte az elnök.

A FruitVeB elnöke szerint a magyar zöldség-gyümölcs termékek kitiltása Oroszországból tragikus lenne az ágazat jövőjére, fejlesztési lehetőségeire. Létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt - szögezte le. Hozzátette: a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése szempontjából nagyon fontos, hogy növelni lehessen a magyar termékek eladását az orosz piacon, és ez a piac kiemelt célpontja a magyar zöldség-gyümölcs szektornak.

Oroszország szerdán jelentette be, hogy gyakorlatilag teljes körű embargót vezet be a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra augusztus 1-jétől. Moszkva egyúttal jelezte, hogy a zöldség- és gyümölcsimport behozatali tilalmát várhatóan az EU egészére is kiterjeszti.

Varsó szerint politikai okai vannak az orosz döntésnek, Moszkva így bünteti meg Lengyelországot az ukrán válsággal kapcsolatos álláspontjáért. Lengyelország tavaly 8,1 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, ebből 316 millió euróért zöldséget és a gyümölcsöt.

Most az Oroszországba irányuló magyar kivitel az összes export mintegy 5-8 százaléka, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni. A mostani oroszországi magyar export éves szinten mintegy 25-30 milliárd forintot tesz ki.