Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cameron Budapesten kezdte európai körútját, aminek célja, hogy a februári csúcson az EU-s országok vezetői elfogadják követeléseit

A magyar kormány nehezményezi, hogy Anglia korlátozni akarja a kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalók hozzáférését a szociális juttatásokhoz, Cameronék javaslata szerint az első négy évben teljesen kizárnák őket onnan. Ez a téma csak a sajtótájékoztató legvégén került elő - olvasható a portálon.

Konszenzus itt és ott

A megbeszélésen egyetértés alakult ki Szíria és Irak ügyében, ahol Magyarország továbbra is részt fog venni közös akciókban.

Egyetértettek abban a négypontos csomagban is, amit Cameron nyújtott be az EU megerősítése és a versenyképesség javítása érdekében. Konszenzus volt abban is, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni és hogy a szociális rendszerekben történő visszaéléseket nem fogadják el sehol sem.

Cameron kiemelte azt is, hogy sok szempontból azonosak az elképzeléseik Európáról: erős, de a nemzetállamokat tiszteletben tartó Európát akarnak.

Orbán kikéri, hogy élősködőként nézzenek ránk

Újságírói kérdésre Cameron arról beszélt, hogy Angliában egészen más a szociális ellátórendszer, mint más országokban, és szerinte a külföldieknek négy évet kellen várniuk, mielőtt hozzáférhetnének ezekhez a szolgáltatásokhoz.Szerinte meg lesz az ezzel kapcsolatos megállapodás.

A magyar kormány becslései szerint a magyar munkavállalók több járadékot fizetnek be Angliában, mint amennyi szociális támogatást kapnak, a magyar kormány pedig kiemelten védi a becsületesen dolgozó munkavállalók érdekeit. Szerinte is lesz megállapodás erről.

A Budapestre érkező brit újságírók kérdezik arról Orbánt, hogy V4-országok elfogadnak-e valamilyen korlátozást állampolgáraikkal kapcsolatban, ha Anglia ilyesmit vezetne be. Cameron négy javaslata közül hárommal egyetért a magyar kormány, sőt, van, amiben még tovább is elmennénk, de ezt a mi súlyunk nem teszi lehetővé - válaszolt Orbán.  A negyedik javaslat viszont nehezebb ügy: Nekünk nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak. Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába - tudósított a 444.hu.