Az üzleti szférán belül decemberben a szolgáltatásokat kivéve - ahol a várakozások érezhetően javultak - minden ágazat bizalmi indexe kissé rosszabb lett. Az ipari minimális gyengülés az elmúlt időszaki termelés, a termelési kilátások valamint a rendelésállomány romló megítélésének következménye. Az exportrendelésekről alkotott vélemény azonban kissé, a készletek megítélése pedig sokat javult. Az építőipari romlást főleg az előző háromhavi termelési színvonal minősítésének számottevő, a rendelésállomány kisebb mértékű romlása okozta. A kereskedelmi várakozások némi lanyhulása az eladási pozíció romló megítélésének és a növekvőnek érzett készletszintnek a következménye, a várható rendeléseknél viszont a novemberinél optimistábbak voltak a válaszadók. A szolgáltatói bizalmi javulásában szerepe volt az üzletmenet valamint az elmúlt és a következő időszaki forgalom javuló véleményezésének.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelemben jelentősen, de valamivel az iparban is rosszabb lett a novemberihez képest, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé javult.

Az áremelési törekvés az iparban kissé gyengült, a szolgáltató cégek körében nem változott. Az építőiparban az árcsökkenésre számító cégek aránya továbbra is kissé meghaladta az áremelést tervezőkét. A kereskedelmi cégek körében viszont egy hónap alatt jelentősen növekedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt.

A GKI fogyasztói bizalmi index november után decemberben is csökkent. A hónapban erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme és az inflációs várakozása egyaránt.

Decemberben a lakosság a saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét is rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Kissé pesszimistábban látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. VII.VIII.IX.X.XI.XII.
Üzleti bizalom1,42,23,67,87,78,1
Fogyasztói bizalom-18,9-21,9-19,1-17,6-19,4-22,1
Konjunktúra-3,9-4,1-2,31,20,70,2
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt.