Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vannak olyan emberek, akiknek hiába adunk tanácsokat, a munkakörük lehetetlenné teszi, hogy nyáron a legnagyobb melegben kerüljék a kockázatokat. Ők a szabadban dolgozó emberek, többségében férfiak, és nagyobb kockázatot viselnek - mondta Antal Z. László szociológus.

A férfiak csakne felének van olyan munkaköre, amely nyáron is arra kényszeríti őket, hogy a szabadban legyenek. A nőknél ez az arány csupán 27 százalék. A férfiak ráadásul elég nagy arányban, több mint 2 órát tartózkodnak a szabadban a déli órákban. Ők többnyire gépkocsivezetők, biztonsági őrök, mezőgazdasági munkások, útépítők és tetőfedők - részletezte a szociológus.

Az iskolai végzettség nagy mértékben befolyásolja ezt a kockázatot. Minél magasabb végzettségű valaki, annál inkább védett, fedett helyen tartózkodik ezekben az órákban. A nők és férfiak között ebben nincs különbség, mind a nők, mind a férfiak 70 százaléka fedett helyen dolgozik a nyári órákban is"- hangsúlyozta a szakértő.

Antal Z. szerint felmerült a szieszta gondolata is a felmérésben. A válaszadók 21 százaléka nem foglalt állást ebben a kérdésben, mert nem volt róla elég információja, de a megkérdezettek 50 százaléka egyetértett a szieszta bevezetésével. A hőség, a hideg és az UV-sugárzás elviselésével kapcsolatos kérdésekre többségében azt válaszolták, hogy a hideget viselik a legjobban, majd a hőséget és legkevésbé az UV-sugárzást. A lakosság meglepően magas arányban adta azt a választ, hogy a kormány intézkedéseinek szerepe lehet a hőség elviselésében.

Az is kiderült, hogy a lakosság szerint a jelenleginél jobban kellene védeni a gyerekeket az UV-sugárzástól, ezt a válaszadók 90 százaléka támogatta, de ugyanennyien támogatták azt is, hogy a jelenleginél jobban kellene védeni a szabadban dolgozók egészségét. A legkevesebb támogatottságot a legszigorúbb intézkedés kapta: az emberek nem szeretnék, ha UV-riasztások esetén korlátoznák a szabadidős programok szervezését - mondta Antal Z. László.