Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai befektetők számára összeállított helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy ha a magyar kormány az április 7-ei határidőre az EU által kért intézkedések "szellemiségének megfelelő" választ terjeszt be, akkor a hivatalos tárgyalások április vége felé megkezdődhetnek, és így lehetővé válhat a megállapodás véglegesítése annak a negyedévnek a végére.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint két évre szóló, 10-15 milliárd eurós készenléti programról születhet egyezmény. A ház szerdai prognózisa szerint Magyarország csak azután jelenik meg az eurokötvény-piacon, amikor az IMF/EU-hitelprogram már végleges formát öltött, "vagy legalábbis (a tárgyalások) nagyon előrehaladott állapotban vannak".

Más nagy londoni házak sem zárják ki a második negyedévi IMF/EU-megállapodás lehetőségét - bár ebben megoszlanak a citybeli elemzői vélemények -, a megállapodás előtti esetleges devizakötvény-kibocsátásról pedig több londoni befektetési és elemzőcég azt közölte, hogy éppen az IMF/EU-megállapodás esélyeinek piaci megítélése szempontjából negatív fejleménynek tartaná.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői befektetők számára összeállított, áprilisra szóló globális havi előrejelzésükben Magyarországgal kapcsolatban azt jósolták, hogy a kormány az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása is.

A ház szerint azonban ha esetleg mégsem - vagy csak jelentős késéssel - sikerül egyezségre jutni az unióval és az IMF-fel, az a számottevően magasabb kamatok mellett további hitelminősítői osztályzatrontásokhoz vezethet, és "sokkal gyengébb" befektetési és GDP-növekedési profilt eredményezhet