A kormányfő azt mondta a Kossuth Rádióban: az intézkedésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tett javaslatot, mert, bár tartani fogják a költségvetési hiányt, de a tervezett szint "szélén", három százalék körül lesz a deficit. Ilyenkor az a helyes, ha egyértelművé teszik "ország-világ számára", hogy a magyar kormány mindenképpen tartani fogja a hiányt. Ennek azért van jelentősége, mert Magyarországnak folyamatosan hiteleket kell felvennie lejáró adósságai finanszírozására, és nem mindegy, hogy azokhoz milyen feltételekkel jut. A kamat mértékét befolyásolja, hogy a hitelezők stabilnak látják-e a költségvetést - tette hozzá a miniszterelnök. Szerintem a zárolások nem szükségesek, azonban vész- és óvintézkedésként indokoltak voltak - idézi Orbán Viktort a hirado.hu.

A miniszterelnök szerint szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőhettek egy utasszállító gépet. Valószínűleg katonai műveletek eredményeként történt a tragédia. A magyar kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Hozzátette: fel kell készülni arra, hogy egy szomszédos ország légterében, valószínűleg katonai műveletek eredményeként ártatlan emberek tucatjai haltak meg. A miniszterelnök szerint Kárpátalján már érzékelhető számban gyűltek össze menekültek Ukrajna keleti részéből. Mozgás van a szomszédban, ami az ott élő magyar közösséget és a szomszédság okán Magyarországot is érinti - fogalmazott Orbán.

Tartós és súlyos probléma Ukrajna

Fel kell készülni arra is, hogy a helyzet nem oldódik meg a következő egy-két hónapban, hanem tartós marad a következő években. Az EU-csúcson is napirenden volt az ukrán kérdés, és az EU vezetői tudatában vannak annak, hogy rendkívül súlyos az ügy - mondta a miniszterelnök. Nem csupán arról van szó, hogy Kelet-Ukrajnában szakadár katonai akciócsoportok működnek, amelyek tevékenységét az ukrán állam nem tudja meghiúsítani, nem is csupán arról, hogy ezek a szakadár csoportok nyilvánvaló kapcsolatban állnak Oroszországgal, hanem arról is, hogy nem látható még az új, stabil, demokratikus ukrán állam.

Orbán Viktor közölte, jelenleg az ukrán gazdaság nem képes az országot saját lábára állítani, ezért "félelmetes nagyságrendű" külföldi pénzekre szorul. Szerinte ősszel komoly humanitárius kérdések is felmerülnek majd Ukrajnában. A kormányfő szerint kevés szó esik arról, hogy tényleges segítséget Ukrajnának egy-két állam nyújt csak, és ezek közül is kiemelkedik Magyarország. Ukrajna ugyanis elsősorban Magyarországtól, másodsorban Lengyelországtól kap gázt - tette hozzá a kormányfő.

Nem jó a bevándorlás

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, az előzmények ellenére sem tart attól, hogy nehézkes lesz az együttműködés Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökével. A legfontosabb témák közt a magyar miniszterelnök a bevándorlás kérdését említette, amely szemben az általános uniós véleménnyel, nem jó dolog. Orbán Viktor szerint, ha Európának munkaerőre van szüksége, azt leginkább az európai munkanélküliek csapatából kellene biztosítania, miközben arra kell törekedni, hogy a bevándorlók hazájukban találják meg boldogulásukat.

Nyilvánvalóan beszédtéma lesz a magyar energiaárak és a földtörvény kérdése is, amely Magyarország számára kulcskérdés, hiszen ez hazánk egyetlen természeti erőforrása. Ezért is kell a magyar gazdák kezében maradnia, ahogyan más országok is megoldották már, hogy állampolgáraiknál maradhasson a föld - közölte Orbán.

A háziorvosokat erősítenék

A miniszterelnök beszélt a felsőoktatásban bevezetett kancelláriarendszerről is, amelyet az egyetemek meglehetősen rossz gazdasági helyzetével indokolt. Az oktatás értéke elsősorban a tanárok felkészültségétől függ, az államnak ezért az a dolga, hogy a mester-tanítvány viszonyhoz kiegyensúlyozott feltételeket biztosítson, miközben garanciát kell adni a magyar választópolgároknak is, hogy adóforintjaikat a felsőoktatásban is jól használják fel.

A beszélgetésben szó volt a magyar egészségügy helyzetéről is, amelynek kapcsán a kormányfő hangsúlyozta, az elmúlt időszakban nagyon jelentős pénz ment az ágazatba, munka azonban még bőven akad. Elsődleges feladatnak a háziorvosi rendszer megerősítését mondta, mert szerinte a doktorok most nagyon gyakran méltatlan helyzetben végzik munkájukat.