Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 84 milliárd forintba került a migránsválság kezelése tavaly - derült ki a Miniszterelnökségnek a lap közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Eszerint a kormány először 6,5 milliárdot ítélt meg a Belügyminisztériumnak (BM) a rendkívüli kormányzati intézkedésekre (rki) szolgáló alapból a "határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár fizikai létrehozása érdekében" 2015. június 24-én. Ebből a BM a kerítésépítéshez szükséges alapanyagokat szerezte be, továbbá az egyes kerítéselemeket gyártatta le fogvatartotti foglalkoztatás keretében.

Ezt követően július 29-én ítéltek meg újabb összeget, 22,2 milliárdot a "rendkívüli bevándorlási és migrációs nyomás kezeléséhez" az rki-ból - ebből részesült a BM, a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is.

Augusztus 24-én több mint egymilliárd forintnyi átcsoportosítást kapott az akkor még a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Szeptember 15-én - a jogi határzár életbelépésének napján, azaz a magyar-szerb zöldhatár lezárásakor - a kormány a karitatív szervezetek támogatása érdekében nyúlt ismét az rki-hez, közel 200 millió forintot adva az Emminek. Ugyanaznap kapott újabb 381 millió forintot a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.

Október 7-én az Országvédelmi alapból vett ki pénzt a kabinet: közel 17,5 milliárdot osztott szét a BM, az Emmi és a HM közt. Ezek mellett a kormány tavaly szeptemberben azt is bejelentette: a BM részére felülről nyitott - megnövelhető, újratölthető -, Tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások alcímet hoz létre a központi költségvetésben 1 milliárd forintos összeggel. Ennek keretét december 16-án meg is emelték további több mint 35 milliárd forinttal, amelyből a BM és a HM kapott. Így összességében 2015-ben 83,9 milliárd forintot fordított a kormány a migránsválság kezelésére.

Így a migránshelyzet finanszírozására fordított teljes összeg az idén várhatóan meghaladja a 100 milliárd forintot - írta a Magyar Nemzet.