Véleménye szerint a kormánynak sikerült olyan intézkedéseket hoznia, amelyekkel növekedett a foglalkoztatottság. A rendszerváltás óta nem dolgozott ennyi ember, mint most. Keresni kell azokat az eszközöket, amivel további félmillió embernek lehet munkát adni. A lehetőségekre példaként említette a kis- és középvállalkozások adórendszerének módosítását, az adóeljárás egyszerűsítését, a bérhelyzet javítását, valamint a lakásépítéseket.

Az állami földek eladása kapcsán azt mondta: szimpla hazugságokról beszél, aki a haveroknak juttatott földekről beszél. Háromszáz hektárnál több földje ugyanis egyetlen magánszemélynek sem lehet, ez az egyik legfontosabb szabály.

A politikus úgy látja, hogy a menekültinváziót egyrészt az üzlet motiválja, mivel az embercsempészek felépítettek egy több tízezer személyt mozgató hálózatot. Az üzlet és a pénz mozgatja ezt az áramlatot. A másik pedig az aktivisták, akik mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat. E csoport a legfőbb képviselője Soros György. Brüsszelben pedig cselekvésképtelenség uralkodik - tette hozzá Orbán.

A kormányfő szerint Európa még mindig a világ legélhetőbb kontinense, és korábban lehetett szabadon beszélni. Mostanra azt a szót nem lehet kimondani, hogy kerítés, mivel egy olyan véleménynyomás alakult ki Európában, amivel szemben nem mernek megszólalni az európai vezetők.

A menekülthelyzetről azt mondta: Továbbra is zajlik egy vita az unióban. Nem pontosan értjük ezt a vitát, mivel egy másik időzónában élünk. Mi már megoldottunk egy problémát a határok lezárásával.

Megerősítette azt a korábban elhangzott magyar álláspontot, miszerint az érvényben lévő szabályok alapján oda kell visszatoloncolni a migránsokat Nyugat-Európából, ahol először beléptek a schengeni övezetbe, ez pedig Görögország, nem Magyarország.