A feldolgozóipari beruházások ugyan 27,3 százalékkal növekedtek. Bár itt az alágak többsége növekedést tudott elérni, vélhetőleg a pár nagy külföldi vállalatnak, elsősorban a járműgyártás (pl. Mercedes, Audi) köszönhető elsősorban az ütem. Mindez azonban így is csak arra volt elég, hogy a nemzetgazdasági szinten a volumen 5,4 százalékkal csökkenjen az előző év azonos időszakához képest - derült ki a KSH harmadik negyedéves statisztikájából.

Az építőberuházások húzzák le a beruházásokat

Így az idei évben eddig 4,5 százalékos volt a teljesítmény elmaradása 2010 első 9 hónapjához képest. Szezonálisan kiigazítva egy negyedév alatt további 0,4 százalékkal bővült a mutató.

Ezen belül az építési beruházások voltak egyértelműen, amelyek lehúzták a mutatót, a teljesítményük 21,2 százalékkal maradt el a 2010 július-szeptemberi időszaktól, míg a gép- és berendezésberuházás 21,9 százalékkal tudott bővülni. Szemben korábbi negyedévekkel utóbbi a nemzetgazdasági ágak többségénél növekedést ért el, azaz nem csak a feldolgozóipar volt képes pozitívan hozzájárulni.

A járműgyártás adja a beruházás dinamikáját

A nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat - elsősorban a nem évelő növény termesztésével és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások - körében 16,1 százalék volt a bővülés. A bányászat, kőfejtés 72,4 százalékos bővülése mögött a földgázkitermelés nagyberuházásai álltak. Utóbbi hatalmas dinamikájánál érdemes azonban figyelembe venni, hogy az ágazat összteljesítménye alacsony, így pár tétel már szélsőségesen magas növekedést vagy éppen csökkenést tud okozni.

A feldolgozóipar nagyobb súlyt képviselő ágazatcsoportjai közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mértünk a gép, gépi berendezés gyártásban, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, a gyógyszergyártásban és a vegyi anyag, termékgyártásban is.

Árvízvédelem és a vörösiszap-katasztrófa is a mutatót támogatta

Az árvízvédekezés növekvő kiadásai, valamint a vörösiszap-katasztrófa elhárításával kapcsolatos ráfordítások okozták a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítményének növekedését (28,3 százalék).

A nemzetgazdasági ágak többségében azonban továbbra is csökkenés figyelhető meg. A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 2011 harmadik negyedévében 12,1 százalékkal volt alacsonyabb, amelynek oka a gyorsforgalmi úthálózat-felújítás és -építés, a vasúti személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene nagymértékben, 26,6 százalékkal kisebb, mint az előző év azonos időszakában.