Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök szerint ez a 81 ember hasonlóan életveszélyes körülmények között volt, mint a másik 71 - minden bizonnyal megfulladt - migráns. Ez a csoport azonban Golsban ki tudta magát szabadítani a járműből - derült ki a rendőrfőnök tájékoztatásából. A csempészbanda ezt a második csoportot augusztus 27-én szállította Ausztriába, vagyis ugyanazon a napon, amikor az A4-es autópályán a 71 halott migránsra rábukkantak. Ugyanolyan típusú, szintén légmentesen lezárt hűtőkocsiban utaztak a menekültek Magyarországon át Ausztriába, menet közben kétszer feszítővassal nyitották ki az ajtót, hogy levegőt kapjanak - írja az MTI. A járműben szállított 81 migráns már benyújtotta ausztriai menekültkérelmét, részben a traiskircheni táborban, részben további elosztó központokban helyezték el őket.

A rendőrség feltételezése szerint míg a 71 migránst szállító hűtőkocsi Németországba, addig a 81 menekülttel utazó jármű Ausztriába akart eljutni. A rendőrkapitány tájékoztatása szerint mindkét csempészjárművet közvetlenül az út előtt vásárolták, még az is elképzelhető, hogy a 71 ember volt az első csoport, akiket szállítottak. A rendőrkapitány megköszönte a magyar rendőrség és a bolgár hatóságok közreműködését.

Az Index burgenlandi rendőrfőnök sajtótájékoztatójára hivatkozva azt írja, hogy nemcsak szírek, hanem afgán és iraki menekültek is voltak a hűtőkocsiban, amelyben augusztus 27-én 71 holttestet talált az osztrák rendőrség. Megállapítható, hogy a Magyarországon őrizetbe vett öt ember között ott van a teherautó sofőrje is, ezt a kormányon talált ujjlenyomatok bizonyítják (a hatodik gyanúsítottat Bulgáriában fogták el).

A menekültek halálát kiváltó okokról az orvosszakértői vélemények csak hat hét múlva készülnek el. A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a 71 ember megfulladt a raktérben. A teherautó rakterében nem volt szellőzés, és nem használták a hűtésre szolgáló berendezést sem, bár ez utóbbi levegőt nem juttathatott volna be. A menekültek így nem sokkal a teherautó elindulása után megfulladhattak, azaz már Magyarországon. Az osztrák főügyészség szóvivője azt mondta: folyamatosan kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal - olvasható az Indexen.

A teherautó augusztus 26-án hajnali ötkor indult el a szerb-magyar határról Budapest felé, majd Ausztria felé vette az irányt. A kocsi 26-án délelőtt tíz órakor lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt. A sofőr és társa elmenekült. A teherautót másnap találták meg. Néhány holttestet ekkor már olyan állapotban találtak, hogy azonosításuk nem lehetséges, hangzott el. Az osztrák rendőrség továbbra is várja a hozzátartozók bejelentéseit az eltűnt menekültekről.

Augusztus 27-én egy magyar rendszámú, de szlovák feliratú hűtőkocsiban 71 menekült holttestét találták meg az osztrák rendőrök az A4-es autópályán. Az áldozatok között 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek volt.