Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai szerdán összeállított térségi elemzésükben közölték, hogy a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak 2012 egészére, 2013-ra vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították.

A ház londoni elemzői szerint e felülvizsgálatnak nyilvánvaló következményei vannak a közép- és kelet-európai exportkilátásokra, tekintettel az erőteljes kereskedelmi kapcsolatokra.
Hozzáteszik, hogy két további oka is van a felzárkózó európai térségre szóló növekedési előrejelzéseik rontásának: az egyik az, hogy az idei első negyedéves GDP-adatok a térség csaknem minden gazdaságában elmaradtak a cég által várttól, és a második negyedévi részadatok arra vallanak, hogy a lendület az esetek zömében azóta még tovább lanyhult. Emellett a térségi hitelkiáramlás is gyengült, mivel a régióban tevékenykedő bankok - jórészt nyugat-európai anyavállalatok helyi érdekeltségei - folytatják visszavonulásukat. Ez a legjobb esetben is - Lengyelországban és Csehországban - az új hitelek folyósításának minimálisra csökkenését jelenti, Magyarországon azonban egyértelműen mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési (deleveraging) - folyamat zajlik - hangsúlyozták.

A ház mindezek alapján Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít az eddigi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint a gyenge gazdasági teljesítmény megerősíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési "vágyát". A cég azt várja, hogy a jövő év végére a mostani 7,00 százalékról 5,00 százalékra csökken az alapkamat. A Morgan Stanley eddigi előrejelzése az volt, az MNB-alapkamat 2013 végéig 5,50 százalékra süllyed. A ház elemzői szerdai előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az új IMF/EU-program aláírása esetén a magyar jegybank már az idei negyedik negyedévben végrehajt egy fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Az új prognózis szerint a lengyel gazdaság az idén az eddig várt 2,7 százalék helyett 2,6 százalékkal növekszik. Lengyelország esetében a cég a 2013-ra szóló GDP-előrejelzését már jóval radikálisabb mértékben, 3,6 százalékról 2,1 százalékra csökkentette.

Csehországra érvényes prognózisában a Morgan Stanley ugyancsak meredek negatív felülvizsgálatot hajtott végre: új becslése szerint a cseh gazdaság az eddig jósolt 0,4 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékkal visszaesik 2012-ben, jövőre pedig 1,2 százalékkal - a korábban várt ütem felével - növekszik.