Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években olyan közhangulat, közbeszéd alakult ki, amiben a külföldi befektetők kényelmetlenül érzik magukat, és úgy látják, nem értékelik kellőképpen azt, amit ők hoztak Magyarországra - mondta Havas István, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke, az Ernst & Young vezérigazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság 49. vándorgyűlésén, Pécsett. Havas előadásának alcíme is erre utalt: Mit adtak nekünk a rómaiak? (Aki nem tudná, miről van szó, ezen a linken megnézheti a Monty Python-csoport Brian élete című filmjének vonatkozó jelenetét. A szerk.)

A Századvég Gazdaságkutató által elvégzett, az előadáson ismertetett számítások szerint az elmúlt 15 esztendő éves átlagos 2,5 százalékos GDP-növekedése 0,66-0,86 százalékponttal lett volna kisebb közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) nélkül, alternatív finanszírozási források igénybevételével. A GDP 9-15, teljes nemzeti jövedelem (GNI) pedig 15 százalékkal lenne alacsonyabb a jelenleginél.

Rossz hír, hogy az AmCham tapasztalatai szerint csökken az új befektetők érdeklődése, de mérséklődik a már itt lévők újrabefektetési szándéka is, sőt, egyes szektorokban éppen tőkekivonás zajlik. Hozzátette: az utóbbi esztendőkben megnőtt a tőkeállományra vetített jövedelemkiáramlás mértéke, ám ez részben az újrabefektetési lehetőségek hiányát is jelzi.

Hozzátette: a befektetők elbizonytalanodtak, egyre inkább megnézik, hová teszik pénzüket, Magyarország versenyben van az új invesztíciókért, így célszerű a fogadó környezetet javítani. Mindemellett kulcsfontosságúak a befektetőket érő üzenetek is, hiszen Magyarország versenyképessége a tét.

Márpedig a külgazdasági stratégia továbbra is számít a külföldi befektetők aktivitására. A stratégia vitaanyaga 10 százalék feletti éves exportbővüléssel számol, aminek oroszlánrészét a nagyvállalatoknak kellene összehozniuk. Havas abba nem ment bele, hogy ez mennyire reális, mindenesetre röviden kihívásosnak (challenging) minősítette ezt a célkitűzést.
A stratégia mindemellett évi négymilliárd euró folyamatos FDI-beáramlással is számol, miközben a rossz évnek számító 2009-ben csak 1,6 milliárd érkezett. Havas aláhúzta: ez az FDI terv csak nagyon kedvező befektetői környezet mellett valósítható meg.