Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május 21-én beszélt arról, hogy a kormány külön támogatási rendszert dolgoz ki 100 magyar nagyvállalat számára, tekintettel arra, hogy ezek a cégek nem pályázhatnak a kis- és közepes vállalkozások számára fenntartott európai uniós forrásokra.

Csepreghy szerint a nagyvállalatok az uniós szabályok szerint nem részesülhetnek kohéziós támogatásokban, ám kormány szeretne kidolgozni egy olyan programot, amellyel a kieső forrás pótolható, vagy számukra olyan lehetőségeket nyithat, amelyek a Magyarországon működő nagyvállalatokat is érdekeltté teszik a fejlesztésekben.

Bár ezek a fejlesztések közvetlenül a nagyvállalatoknál jelennek meg, áttételesen a velük kapcsolatban lévő kkv-kat is erősítik. Nincs még olyan lista, amely 100 nagyvállalatot tartalmaz, egy nagyságrendi számról beszélünk"- fogalmazott Csepreghy. A vállalatok között lesznek majd olyanok, amelyekkel a kormány már kötött stratégiai együttműködési megállapodást, és olyanok is, amelyekkel még nem.

A támogatás hazai költségvetési forrásokból történhet. Konkrétumokról azonban még nem született döntés, meg kell vizsgálni a költségvetés aktuális teherbíró képességét. Csepreghy szerint a támogatás "nem biztos, hogy csak pénzbeli támogatásban ölt testet". A vállalatokkal még nem tárgyalnak, egyelőre a kormányon belül folynak egyeztetések, pár hónapon belül kormánydöntés is születhet a témában.