A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának szándékában áll egy webes portál létrehozása, amelyen minden aktuális információ megtalálható lesz a parlagfűvel kapcsolatos hatósági intézkedésekről - válaszolta Fazekas Sándor agrárminiszter Oláh Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdéseire. A portál indításáig az MgSzH honlapján havi rendszerességgel megtalálhatóak lesznek a hatósági munka során használt Parlagfű Információs Rendszeren keresztül lekérdezett információk.

Elkezdődött a VM együttműködése az oktatási, egészségügyi, valamint a gazdasági tárca képviselőivel. Tárgyaltak a parlagű-kérdéskörnek az alap- és középfokú oktatás kerettanterveibe történő beillesztéséről, az aerobiológiai hálózat működtetésének problémájáról és a megoldási lehetőségekről. Egyeztettek az önkormányzatoknak kiírt pályázatról és a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt közmunkapályázatról, amely inkább a külterületekre összpontosul.

A parlagfű előirányzati terv jóváhagyása megtörtént, az előirányzat szerinti pénzösszegek isiosztásához szükséges feladattervek, háromoldalú szerződések egyeztetése, előkészítése folyamatban van - írta a miniszter. Az előirányzat alapján támogatásban részesülnek a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai, a megyei földhivatalok, az aerobiológiai hálózat, a Magyar Növényorvosi és Mérnöki Kamara, a Gyommentes Környezetért Alapítvány, a Parlagfűmenfes Magyarországért Egyesület és a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara.