Az OPNI utódaként létrejövő OPAI - a betegellátási feladatokon túl módszertani, kutató és oktató funkciót is ellátó új központ -, létrehozásáról egy 2011-es kormányhatározat rendelkezik, s a Nyírő Gyula kórház főigazgatói székére kiírt pályázaton a posztot elnyerő Németh Attila jelentkezése tartalmazta is a leendő létesítmény körvonalait. Az intézetben a Lipótban is ellátott teendőkön túl új szakambulanciákat, hiánypótló szolgáltatásokat is indítanak, azaz olyan specializált részlegeket nyitnak meg, amelyeknek a tevékenységi köre az országban máshol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés helyen érhető el.

Ilyen terület a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az étkezési zavar, a játékszenvedély, a szexuálmedicina, vagy az onkoterápia. Kialakítanak itt egy magas biztonsági fokozatú osztályt is. Az OPAI megnyitása nem jár az ágyszám növelésével, az intézet a Lipót megszüntetésekor a Nyírőbe telepített 59 ágyat kapja meg, a 130 milliós fejlesztés a speciális ambulanciákra, és a pszichiátriai sürgősségi befogadó részlegre irányul.

Az OPNI megszüntetésével keletkezett űrt azonban nemcsak az OPAI hivatott betölteni, még ebben az évben az országban 40 helyszínen létrejön egy mentális egészségügyi gondozó hálózat. Erre valamint az OPAI-n belüli, magas biztonsági fokozatú osztály kialakítására a népegszségügyi program mintegy 5 milliárdjából 3 milliárd forintot költenek. Az OPAI a feladatok ellátásához csak jövőre kap plusz finanszírozást.