Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjas kort hamarosan betöltő álláskeresők kimondottan hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, a fiatalabbakhoz képest ugyanis sokkal rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik. Ráadásként amellett, hogy munkanélküliként nem egyszerű a megélhetésük, a későbbi nyugdíj összegét is negatívan befolyásolják a munka nélkül töltött évek.

Az utolsó, nyugdíj szempontjából fontos évek jövedelme lecsökken, a járulékbefizetés úgyszintén, ez lényegében ellehetetleníti az érintettek helyzetét - és nem csak aktuálisan, hanem a jövőre nézve is - mondta a portálnak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

A KSH adatai alapján európai összehasonlításban az itthoni idősek foglalkoztatási aránya különösen alacsonynak számít, és lényegesen elmarad az európai átlagtól. A munkaerő-felmérés adatai szerint az Európai Unióban az 55-64 éves férfiaknak átlagosan 60 százaléka volt foglalkoztatott státuszú, hazánkban ennek a fele. A nők helyzete sem jobb, hiszen az 55-64 éves nők foglalkoztatási rátája is 10 százalékponttal marad el az uniós 45 százaléktól.

A Randstad egy korábbi Workmonitor kutatásából is az derült ki, hogy az álláskereséskor tapasztalható diszkriminációk közül a kor jelentheti a legnagyobb hátrányt. A Viapan Group kutatási eredményei szerint az idősek foglalkoztatottsági rátája csak 36 százalékon áll. Emellett az is kiderült, hogy az 50 év felettiek szaktudása sok esetben kevés a cégek számára. Így bizonyos munkakörökben (például fizikai, betanított, gépkezelő, hegesztő,) magasabb az idősek foglalkoztatottsági mutatója, míg más pozíciókban (például szellemi, értékesítés, adminisztratív, HR, irodai ) a fiatalabbak aránya dominánsabb.

Az idősebbek munkába állását jelentősen elősegítené még, ha a megszokott teljes foglalkoztatás mellett más foglalkoztatási formákat is alkalmaznának. Ilyenek például a részmunkaidő, a nyugdíj melletti foglalkoztatás, a távmunka/otthoni munka, és a munkaerő-kölcsönzés is.

A Flexibility@Work megállapításai szerint közép távon a migráció akadálymentesítése, a szabad munkaerő-áramlás, valamint a foglalkoztatási mutatók javítása, a részvételi arány növelése - így az idősek, nők és friss diplomások bevonása - szintén segíthetik az egyensúly helyreállítását, hosszú távon ugyanakkor szükség van a termelékenység, valamint a munka hatékonyságának növelésére is.