A Rába Nyrt. menedzsmentje a PwC, mint független pénzügyi tanácsadó véleményével megtámogatva elfogadásra javasolja a részvényeseknek az MNV Zrt. által a társaság részvényeire 815 forintos árfolyamon tett nyilvános vételi ajánlatot. A menedzsment által felkért pénzügyi tanácsadó az ilyenkor szokásos, abszolút semmitmondó véleményt adta a menedzsment számára az ajánlattal kapcsolatban. Ennek lényege, hogy az ajánlati árfolyam méltányos a különböző elemzések alapján, azonban a társaság tulajdonában álló ingatlanok értéke jelentősen befolyásolhatja a cég értékét.

A szakvélemény külön értékelést nem tartalmaz az ingatlanokról, pedig lehet, hogy nem ártana, hiszen a társaság könyveiben a Győr belvárosának szomszédságában lévő hatalmas, 40 hektárnál is nagyobb telek nyilvántartási értéke jelenleg alig haladja meg a 300 millió forintot. Arról, hogy mennyit érhet a társaság ingatlanvagyona, széles sávban szóródnak a becslések, azonban a könyvekben szereplőknél vélhetően többet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a cég idén júniusban úgy értékesítette 917 millió forintért használaton kívüli ingatlanainak és épületeinek egy részét, hogy arról még rendkívüli tájékoztatást sem tett közzé (csak a féléves jelentésben szerepelt egy mondat), tehát egy közel egymilliárd forintos ingatlaneladást nem ítélt a menedzsment olyan tényezőnek, ami lényegesen befolyásolhatná a társaság részvényeinek megítélését.

A működés önmagában nem volt szemet gyönyörködtető a harmadik negyedévben, így az első kilenc hónapban a Rába árbevétele összességében 3,5 százalékkal nőtt, eközben az EBITDA 20 százalékkal csökkent. Az üzemi eredmény 232 millió forintos veszteséget hozott, a nettó eredmény tragikus, másfél milliárdos veszteséget mutatott, amiben a forint gyengülése játszotta a legnagyobb szerepet. A hitelek nem realizált árfolyamvesztesége − és közel 10 millió eurónyi nyitott hedge pozíció − miatt 1,2 milliárdos mínuszt hozott a pénzügyi tevékenység.

Az első kilenchavi 1,5 milliárdos EBITDA ellenére a menedzsment rendkívül optimista az év utolsó negyedét illetően, fenntartják az éves szinten 10 százalékos bevételnövekedésről és stagnáló, tehát 3 milliárd forint feletti EBITDA-ról szóló előrejelzésüket. Ez a jelenlegi forintárfolyamok mellett nem is tűnik annyira lehetetlennek, s ha hosszú távon itt maradna az euró árfolyama, a cég működési eredményei akár jelentősen meg is ugorhatnának. A jelentés eközben rejtett veszélyekre is felhívja a figyelmet, mint írják, az első negyedévben bekövetkezett emelkedés után magas szinten stabilizálódott az alapanyagok árfolyama. Arra, hogy ez az állapot három egymást követő negyedévben fennmaradjon, utoljára a 2008-as válság előtti időszakban volt példa.